Meer besmette zwijnen in eerste kwartaal in Italië dan in heel 2022

Het aantal met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen in Italië in de eerste drie maanden van dit jaar is gestegen naar 299. Dat zijn er meer dan in heel 2022, het eerste jaar waarin het besmettelijke virus op het vasteland van Italië bij een wild zwijn is aangetoond.

Meer+besmette+zwijnen+in+eerste+kwartaal+in+Itali%C3%AB+dan+in+heel+2022
© Vidiphoto

In het eerste kwartaal van 2023 zijn alle met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden in het gebied in de noordwestelijke regio's Ligurië en Piëmonte. De besmette zwijnen zijn vooral aan de randen van het besmette gebied ontdekt, met name in het noorden. Daarom worden de bewakingszones daar uitgebreid. In het westen zijn de vaste hekken rondom het besmette gebied al klaar, maar in het oosten nog niet.

In de regio rond Rome zijn sinds 17 september geen nieuwe besmettingen met het virus vastgesteld. Op het eiland Sardinië, waar al tientallen jaren Afrikaanse varkenspest heerst, van een andere stam dan op het vasteland van Italië en Europa, was dit jaar één uitbraak op een backyardbedrijf. Bij de wilde zwijnen op Sardinië lijkt de virusziekte bijna onder controle. Er zijn geen besmette wilde zwijnen meer gevonden. Ook bij het onderzoek van de bejaagde wilde zwijnen zijn geen besmette dieren ontdekt. Op het eiland wordt actief gezocht naar oude karkassen van wilde zwijnen die vervolgens worden opgeruimd.


Duitsland

In Duitsland zijn dit jaar 476 met Afrikaanse varkenspest besmette wilde zwijnen gevonden. Op 28 februari is een hobbyhouderij besmet geraakt. De besmetting van de hobbyhouderij komt volgens deskundigen van het Duitse Friedrich Loeffler Institut hoogstwaarschijnlijk vanuit de wilde zwijnen. Beide hobbyhouderijen binnen de 3 kilometerzone rondom het besmette hobbybedrijf en 31 (hobby)bedrijven met in totaal 3.665 varkens binnen de 10 kilometer zijn op Afrikaanse varkenspest getest. Geen van die bedrijven bleek besmet te zijn.

Het besmette hobbybedrijf ligt in de regio van de stad Cottbus. Dat ligt aan de noordzijde van de regio Spree-Neiße. In Cottbus zijn 20 besmette zwijnen gevonden en in Spree-Neiße 168. Deze regio grenst aan de Duitse deelstaat Saksen waar Afrikaanse varkenspest nog steeds veel besmettingen veroorzaakt. Daar zijn in totaal 277 besmette zwijnen gevonden.


Drones en hondenbrigades

In de deelstaten Brandenburg en Saksen wordt intensief gezocht met drones en hondenbrigades naar dode besmette zwijnen. Ook worden vangkooien ingezet om de zwijnen in de witte zones rondom de besmette gebieden te vangen. De autoriteiten wijzen erop dat de poorten in de vaste hekwerken gesloten moeten blijven en dat iedereen beschadigde hekwerken zo snel mogelijk moet melden.

In Polen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar 1.312 met Afrikaanse varkenspest besmette zwijnen gevonden en/of geschoten. Het overgrote deel hiervan is aangetroffen in het westen van Polen. Het gaat om het gebied dat grenst aan de getroffen Duitse deelstaten Brandenburg en Saksen. Bij gehouden varkens zijn nog geen uitbraken in Polen geweest. Wel houdt de sector zijn hart vast omdat de regering de bioveiligheidsvoorschriften voor de backyardbedrijven wil versoepelen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer