Gelderland op vingers getikt over afschot wilde zwijnen

Bij een uitbraak van Afrikaanse varkenspest mogen niet automatisch alle beschikbare middelen worden ingezet om wilde zwijnen te bestrijden. Dat heeft de rechtbank Gelderland bepaald.

Gelderland+op+vingers+getikt+over+afschot+wilde+zwijnen
© Twan Wiermans

In 2019 verleende provincie Gelderland toestemming om bij een Nederlandse uitbraak van Afrikaanse varkenspest met alle mogelijke middelen iets aan de populatie wilde zwijnen in de provincie te doen. Dierenbeschermingsorganisaties Animal Rights, Fauna4Life en Varkens in Nood tekenden begin 2021 beroep aan tegen dit besluit.

De rechtbank Gelderland besloot onlangs dat deze ontheffing niet verleend had mogen worden.


Hulpmiddelen

De ontheffing van provincie Gelderland gaf Faunabeheereenheid Gelderland toestemming om bij een Nederlandse uitbraak van Afrikaanse varkenspest gebruik te maken van hulpmiddelen zoals schijnwerpers, lokvoer, kooien en geweren met geluidsdempers om zo in te grijpen in de populatie van wilde zwijnen.

Omdat er nog geen sprake is van een uitbraak, vonden de dierenorganisaties deze toestemming voorbarig. Zij pleitten voor onderzoek naar alternatieven.


Onzorgvuldig

De rechter is het eens met de dierenbeschermers en noemt de ontheffing onzorgvuldig voorbereid en slecht gemotiveerd. Zo is het onder meer onduidelijk wanneer de wilde zwijnen gedood mogen worden: bij een uitbraak onder wilde zwijnen, onder varkens in de varkenshouderij of bijvoorbeeld een uitbraak in een dierentuin.

Ook concludeert de rechter dat bestrijding bij een uitbraak onder wilde zwijnen niet altijd de juiste keus is. Een afschotverbod zou volgens de rechter juist in de crisisfase het risico op verspreiding kunnen beperken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer