China heeft geen grip op verspreiding Afrikaanse varkenspest

De verspreiding van Afrikaanse varkenspest in China heeft het land absoluut niet onder controle. Volgens marktexperts leidt dat tot een aanzienlijke daling van de varkensvleesproductie. In het tweede kwartaal zullen de effecten van 10 procent minder zeugen in China merkbaar zijn.

China+heeft+geen+grip+op+verspreiding+Afrikaanse+varkenspest
© Onbekend

Officiële gegevens over de situatie van Afrikaanse varkenspest (AVP) in China zijn niet eenvoudig te krijgen. Vermoedelijke uitbraken met het AVP-virus worden vaak niet gemeld. Ook proberen veel Chinese boeren de economische impact van de uitbraak te verminderen door in geval van nood toch varkens te verkopen. Daardoor wordt het virus volop verspreid en kan de ziekte niet worden beheerst.

Het meest varkensrijke land ter wereld lijkt sinds januari te kampen met een nieuwe golf aan AVP-uitbraken. Ook deze maand worden nog volop nieuwe besmettingsgevallen gemeld. Handelaren en analisten in China schatten in dat tussen de 8 en 15 procent van de Chinese varkensproductie verloren kan gaan door die nieuwe uitbraken. Dat zal in het tweede kwartaal te zien zijn aan een dalende varkensvleesproductie in combinatie met stijgende varkensvleesprijzen.


Weinig klinische symptomen

Het Chinese ministerie van Landbouw en Plattelandszaken geeft aan dat de impact afhangt van hoe vroeg besmettingen op de bedrijven worden ontdekt en hoe ermee wordt omgegaan. Een mildere vorm van het AVP-virus met weinig klinische symptomen komt in China vaak voor, waardoor het moeilijk te detecteren is.

Vooral in de noordelijke productiegebieden hebben sommige regio's te kampen met een ernstige AVP-epidemie. Noordelijke provincies als Shandong en Hebei behoren tot de meest varkensrijke gebieden in China. De inschatting van experts is dat de Chinese zeugenstapel met zo'n 10 procent afneemt vanwege de besmettingen, meldt Reuters.com.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  21° / 15°
  20 %
 • Vrijdag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer