29 PAS-melders Groningen legaal na uitspraak Raad van State

29 PAS-melders in de provincie Groningen zijn legaal geworden na een uitspraak van de Raad van State woensdag over de stikstofberekeningsgrens van 25 kilometer. Zij hebben geen natuurbeschermingswetvergunning meer nodig voor hun activiteiten. De boerenbedrijven rondom de Eemshaven en Delfzijl liggen meer dan 25 kilometer van beschermde natuurgebieden af.

29+PAS%2Dmelders+Groningen+legaal+na+uitspraak+Raad+van+State
© Han Reindsen

De Groningse natuur- en landbouwgedeputeerde Johan Hamster (ChristenUnie) noemt het positief nieuws. Volgens Hamster gaat het in Groningen om een redelijk unieke situatie. 'De ondernemers boeren op meer dan 25 kilometer van een beschermd natuurgebied. Daar vormt stikstof geen beperking meer.' Wel raadt hij de bedrijven aan om nog een berekening met de Aerius-calculator te doen om te kijken of zij hun activiteiten zonder vergunning voort kunnen zetten.

Naast de 29 PAS-melders gaat het om een onbekend aantal interimmers. Ook de industrie in de Eemshaven en Delfzijl kan uitbreiden nu projecten niet meer leiden tot een stikstofvergunningplicht. De bestemmingsplannen voor uitbreiding van industrie in Oosterhorn en de Eemshaven kunnen worden vastgesteld. 'De onzekerheid die er sinds 2019 is, is hiermee van de baan. Delfzijl en de Eemshaven zijn in de witte zone terechtgekomen', zegt Groningen Seaports-directeur Cas König.

Hamster zegt dat de stikstofproblematiek voor de 29 PAS-melders en interimmers weliswaar kleiner is geworden, maar niet voor de algemene stikstofproblematiek in de provincie. De natuur moet worden hersteld in het stikstofgevoelige natuurgebied Lieftinghsbroek. 155 andere PAS-melders in de provincie Groningen verkeren nog in onzekerheid.


© Han Reindsen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer