Noord-Holland: 20 miljoen extra voor aankoop bedrijven

Provincie Noord-Holland wil 20 miljoen euro extra beschikbaar stellen voor de aankoop van agrarische bedrijven. Provinciale Staten nemen daarover op 6 maart een besluit.

Noord%2DHolland%3A+20+miljoen+extra+voor+aankoop+bedrijven
© Eigen Foto

De miljoenen euro's zijn bestemd voor agrarisch ondernemers die willen stoppen. De afgelopen maanden hebben zich bijna dertig agrariërs gemeld bij de provincie om te worden opgekocht, omdat ze met pensioen willen of geen opvolger hebben.

De bedrijven voldoen niet aan de huidige opkoopregelingen van het Rijk, omdat ze relatief te weinig stikstof uitstoten of te ver af liggen van beschermde Natura 2000-gebieden. Door als provincie dergelijke bedrijven toch aan te kopen, neemt een deel van de stikstofuitstoot op beschermde natuur af en zou er ruimte ontstaan voor PAS-melders en ondernemers die wel door willen.


Strategische grondaankopen

Gedeputeerde Rosan Kocken (GroenLinks) van financiën stelt dat de provincie zelf nog geen financiële middelen beschikbaar had voor dergelijke aankopen. 'We weten dat er een nieuwe opkoopregeling van het Rijk aankomt, maar door Provinciale Staten te vragen om meer financiële middelen beschikbaar te stellen voor strategische grondaankopen kan de provincie agrariërs nu alvast helpen.'

De stikstofvergunningen van deze bedrijven kan de provincie voor meerdere doelen inzetten, waaronder de verbetering van de natuur. Wettelijk is vastgelegd dat van elke vergunning maximaal 70 procent mag worden gebruikt voor nieuwe activiteiten.


Bedrijfsverplaatsing

Verder kijkt de provincie of in de buurt van opgekochte bedrijven PAS-melders zitten. Daarnaast kunnen de opgekochte gronden worden gebruikt voor agrariërs om hun bedrijf te verplaatsen dat nu bij beschermde natuur is gevestigd.

Natuurgedeputeerde Esther Rommel (VVD) zegt dat enkele de agrariërs die zich hadden aangemeld, al zijn gekocht door andere partijen. 'We hopen dat we met deze nieuwe middelen op tijd zijn om alsnog strategische grondaankopen te kunnen doen. Zo kunnen we de natuur versterken en boerenbedrijven natuurinclusief maken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer