Overijssel haalt natuurdoelen nog niet

Provincie Overijssel haalt de natuurhersteldoelen in Boetelerveld en Landgoederen Oldenzaal nog niet. Dat zegt de Ecologische Autoriteit, die beide Natura 2000-gebieden in de provincie heeft onderzocht. De gebieden zijn te droog, te versnipperd en er is te veel stikstofuitstoot.

Overijssel+haalt+natuurdoelen+nog+niet
© Ruud Ploeg

Alle provincies moeten natuurdoelanalyses opstellen. In deze analyses onderbouwen zij welke maatregelen er worden genomen voor natuurherstel als onderdeel van provinciale gebiedsprogramma's. De Ecologische Autoriteit moet beoordelen of de natuurdoelanalyses van de provincies wel goed zijn.

In navolging op eerdere adviezen van vier Natura 2000-gebieden in Zuid-Holland en Limburg heeft de organisatie nu ook adviezen over twee gebieden in Overijssel uitgebracht.


Droog en versnipperd

Uit de eerste analyses blijkt dat de natuur in de gebieden Boetelerveld en Landgoederen Oldenzaal onder druk staat. De gebieden hebben beide te maken met droogte, versnippering van stukjes natuur en te veel stikstof.


De Ecologische Autoriteit ziet dat er al veel maatregelen worden genomen in de gebieden, maar ook dat nieuwe, aanvullende maatregelen nodig zijn voor voldoende herstel van de natuur. Tegelijk is voor een aantal knelpunten in de gebieden al wel goed in beeld wat de onderliggende oorzaken zijn.

De autoriteit adviseert om hiervoor snel maatregelen te nemen. Zo kan de provincie voorkomen dat de natuur verder achteruitgaat en dat het in de toekomst moeilijker wordt om de natuurdoelen te halen.


Goed voor de natuur

In de adviezen gaat de Ecologische Autoriteit in op no-regret maatregelen voor natuurherstel. Dat zijn maatregelen die enerzijds goed onderbouwd zijn en waarvan anderzijds bekend is dat ze goed werken en goed zijn voor de natuur.

In Boetelerveld gaat het onder meer om het natter maken van het gebied en om verlaging van de stikstofbelasting. In Landgoederen Oldenzaal gaat het ook om het vergroten en verbeteren van de samenhang van bos- en heidehabitats.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer