Dierlijke mest voedt de bodem, kunstmest voedt het gewas

Akkerbouwer Maarten Janse heeft een duidelijke strategie: 'De bodem voed ik met organische mest, de planten voed ik met kunstmest.' Kunstmest is in veel gevallen OCI Nutramon. Janse is goed te spreken over de kwaliteit van deze meststof. 'Het maakt veel verschil of je mooie korrels hebt of een bak stof.'

Dierlijke+mest+voedt+de+bodem%2C+kunstmest+voedt+het+gewas
OCI Agro

Akkerbouwer Maarten Janse uit het Zeeuwse Wolphaartsdijk is een liefhebber van fotograferen en filmpjes maken. Een van zijn foto's is door een vakjury gekozen tot de mooiste foto van 2022 in de fotowedstrijd 'Oogst in beeld' van OCI.

Janse maakt vooral veel foto's met zijn drone, meestal vanuit de trekkercabine tijdens het werk op het land en vaak 's ochtends vroeg of 's avonds laat als de zon opkomt of ondergaat.

Als de akkerbouwer op een trekker met gps rijdt, hoeft hij zijn handen niet aan het stuur te houden en kan hij tijdens het rijden de drone besturen. Op de combine heeft hij geen gps, maar ook dan maakt hij regelmatig foto's. 'Je wordt daar wel een beetje handig in', zegt hij.

Met mooie homogene harde korrels is de verdeling over het perceel veel egaler

Maarten Janse, akkerbouwer in Wolphaartsdijk

De Zeeuwse ondernemer heeft oog voor mooie dingen. 'Als ik bijvoorbeeld weet dat er een mooie zonsopgang te zien kan zijn, dan zorg ik dat de accu's van de drone geladen zijn. Als het moment daar is, gooi ik de drone in de lucht. Dat kost misschien maar vijf minuten. Ik vind het gewoon leuk.' De fotoliefhebber maakt vaak wel honderd foto's in één dronevlucht.


Instagram en Facebook

De akkerbouwer post de mooiste foto's regelmatig op Instagram en Facebook. Hij krijgt daar veel positieve reacties op. 'Ik word weleens de fotoboer genoemd', zegt hij lachend.

Janse geeft aan dat hij niet alleen topfoto's maakt. 'Als ik in een jaar tien hele mooie maak, is dat veel', zegt hij bescheiden. Met een van zijn topfoto's won hij de fotowedstrijd 'Oogst in beeld 2022' van OCI. Op de foto komt de zon op achter een bietenrooier die op het land rijdt. Het jaar daarvoor werd een van zijn foto's al een keer gekozen tot foto van de maand.


Strategie

De akkerbouwer heeft een heldere strategie voor de voeding van zijn bodem en de gewassen: 'De bodem voed ik met organische mest, de planten voed ik met kunstmest.' Hij maakt meestal in de zomer al een bemestingsplan voor het volgende teeltseizoen. Daarin staat welke organische mest hij in de nazomer en in het najaar zal uitrijden en welke kunstmest hij zal strooien tijdens het groeiseizoen in het jaar daarop.

De organische mest laat Janse vrijwel altijd uitrijden over de tarwestoppel, op de percelen waar het jaar daarna een rooivrucht komt. 'Zo wil ik de bodem in topconditie brengen voor de nieuwe teelt.' Vorig najaar reed hij veel champost uit. Soms rijdt hij ook organische mest uit na de plantuien. Omdat die vroeg van het land zijn, kan dat altijd wel onder goede omstandigheden gebeuren.


Drijfmest

Als de ondernemer nog mestruimte over heeft, laat hij in het najaar ook nog drijfmest uitrijden over de tarwestoppel.

Janse is van plan om ook dit voorjaar nog drijfmest uit te rijden voor het planten van de aardappelen. Meestal doet hij dat niet, maar hij wil het toch weer proberen.


Tijdens groeiseizoen

Voor de rest krijgen de gewassen tijdens het groeiseizoen alleen kunstmest toegediend. Op de tarwe en plantuien gaat alleen kunstmest. Aardappelen en suikerbieten geeft hij alleen kunstmest 'om bij te sturen' tijdens het groeiseizoen. Als het niet lukt om voor de aardappelen drijfmest uit te rijden, krijgt ook dat gewas een kunstmestgift.

De Zeeuwse teler strooit in de meeste gewassen meestal OCI Nutramon of een andere kalkammonsalpeter. De plantuien krijgen bovendien wat extra fosfaatkunstmest.


Goede strooibaarheid

De akkerbouwer is zeer te spreken over de goede en constante kwaliteit van de Nutramon-korrels. Vooral de strooibaarheid van de kunstmest bepaalt de kwaliteit. 'Het maakt veel verschil of je mooie korrels hebt of een bak stof. Met mooie homogene harde korrels is de verdeling over het perceel veel egaler.'


OCI Nutramon
OCI Nutramon © OCI

Janse neemt voor het strooien altijd eerst een monster van de kunstmest en laat dat door het schudbakje gaan om te weten hoe de verhouding is in de grootte van de korrels, welk percentage kleine, middelgrote en grote korrels er zijn. 'Als die verhouding over de hele partij gelijkmatig is, levert dat de een goede strooitabel op', is zijn ervaring. De strooitabel geeft voor elk type strooier informatie over de afstelling die nodig is om bij een bepaalde rijsnelheid een bepaalde gift te realiseren.

De ondernemer heeft zelf een Geospread-kunstmeststrooier. 'Als ik daarin de gegevens over de kunstmeststof invoer, weet ik zeker dat hij goed strooit. Maar ik ga nat als de verdeling van de kunstmest onregelmatig is en als de korrels in de ene bigbag een andere grootteverhouding zouden hebben dan in de bigbag waaruit ik het monster heb genomen. Dan krijg je een onregelmatig strooibeeld', stelt hij. Bij OCI Nutramon hoeft Janse daar niet bang voor te zijn.


Akkerbouw, camping en zeekraal

De broers Maarten en Hubrecht Janse hebben in het Zeeuwse Wolphaartsdijk een akkerbouwbedrijf met 65 hectare grond met voor het grootste deel een gangbaar bouwplan, met wintertarwe, tafelaardappelen, suikerbieten en plantuien. Tarwe is het grootse gewas, met ruim de helft van het areaal. De akkerbouwers telen ook een minder gangbaar gewas: zeekraal. Op een deel van het land met zoute kwel telen ze 2 hectare van deze zilte zeegroente. De broers hebben behalve hun erf ook een camping met 75 plaatsen. De locatie voor de camping is ideaal. Deze grenst direct aan het Veerse Meer. Maarten Janse richt zich vooral op de akkerbouw en op de camping. Hubrecht Janse houdt zich vooral bezig met de zilte teelt.

Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner OCI.

OCI Agro

OCI Agro is leverancier van hoogwaardige stikstofmeststoffen. Minerale meststoffen zijn een belangrijke bouwsteen in de oplossing van het...

Lees verder »

Meer van OCI Agro

Lees ook

Meer artikelen van OCI Agro »

Artikelen over OCI Agro