Innovatiefonds beloont vier boeren

Het Innovatiefonds voor telers heeft vier agrarische ondernemers beloond voor hun innovatie. De toegekende innovaties zijn zowel opbrengstverhogend als kostenbesparend en duurzaam. In toepassing lopen ze sterk uiteen.

Innovatiefonds+beloont+vier+boeren
© Nieuwe Oogst

Bloembollenkweker Cornel van Schagen uit Bergen ontwikkelde samen met Agrin-Serv een Eco-Combi Douche om bollen efficiënter en duurzamer te ontsmetten. Voor die innovatie ontving Van Schagen 10.000 euro.

De Eco-Combi Douche van Van Schagen en Agrin-Serv combineert vijf functies: koken/warmtebehandeling, ontsmetten/broezen, drijfzinken, tulpenbollen volledig natmaken en de reiniging van het fust tegen schadelijke organismes. De volautomatische straat reduceert het energie-, water- en middelengebruik.

Onkruidbestrijder en bladverwijderaar

Fruitteler Wim van Wijk uit het 't Goy probeert het afvalwater van luchtwassers een duurzame toepassing te geven. Hij gebruikt het spuiwater met succes als onkruidbestrijder en bladverwijderaar.

Naast de krachtige afbrekende eigenschap bezit het spuiwater relatief veel stikstof. Hierdoor bespaart Van Wijk niet alleen gewasbeschermingsmiddel, maar rijdt hij ook minder mest uit. Zijn idee was goed voor 5.000 euro.

Pasture Reader

Melkveehouder Piet Jan Thibaudier uit Lemmer maakt het droge stofgehalte per hectare grasland inzichtelijk met de Pasture Reader. Deze meet met ultrasone geluidsgolven de hoogte en dichtheid van het gras en rekent dit om naar kilogram droge stof.

Doordat de reader met gps werkt kan de melkveehouder plaatsspecifiek graslandvernieuwing, aangepaste bemesting of ontwatering toepassen. Thibaudier ontvangt voor zijn idee 2.000 euro.

Reductie gewasbeschermingsmiddel

Akkerbouwer Roelof Bloeming uit Odoornerveen ontwikkelde samen met machinebouwer Evers een machine die de grondbewerking en gewasbescherming in de cichorei niet meer volvelds toepast maar in stroken van 15 centimeter. Bloeming bespaart met zijn aangepaste machine zo'n 70 procent middel.

In een werkgang woelt, cultiveert, zaait en spuit hij 15 centimeter brede stroken. Door de grond tussen de stroken onbewerkt te laten, blijft de capillaire werking optimaal. Bloeming ontving ook 2.000 euro.

Innovatiefonds

Het Innovatiefonds is een initiatief van Abemec, Agrico, Agrifirm Plant, BASF, Bayer CropScience, KWOOT, OCI Agro en Syngenta. Het Innovatiefonds is een doorstart van het 'Wim Luijkx Innovatiefonds' dat in 2009 door Agrifirm is opgericht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer