Servië voldoet nog niet aan EU-eisen voor legpluimvee

Servië kan geen kippeneieren exporteren naar de Europese Unie, omdat het land niet voldoet aan de Europese eisen voor diergezondheid, voedselveiligheid en dierenwelzijn. Zo voldoen niet alle kooien aan de gestelde eisen. Het land wil begin 2025 toetreden tot de Europese Unie.

Servi%C3%AB+voldoet+nog+niet+aan+EU%2Deisen+voor+legpluimvee
© Archief

Voor die toetreding is verschillende keren een deadline voor deze eisen gesteld, meldt Agroberichten Buitenland. De laatste deadline verloopt eind dit jaar. Volgens directeur Rade Skoric van de de Poultry Business Association moeten de pluimveehouders de bestaande kooien vervangen door comfortabelere exemplaren en moet het land een controlelaboratorium openen.

In Servië zijn de eieren met grofweg 20 eurocent per stuk in de winkel goedkoper dan bijvoorbeeld de 30 cent die eieren in Oostenrijk en Hongarije kosten. En dat terwijl de eierprijzen in Servië vorig jaar op boerderijniveau met 30 procent zijn gestegen door de hogere voerkosten. Omdat de eieren niet aan de EU-eisen voldoen, worden ze geëxporteerd naar onder meer Bosnië-Herzegovina, Noord-Macedonië, Montenegro en Albanië.

Servië telt 1.100 geregistreerde legkippenbedrijven met samen 4,5 miljoen kippen. Daarnaast zijn er 3 miljoen kippen die op kleine schaal worden gehouden. Omdat de prijzen tijdens de coronapandemie laag waren is een groot aantal kleinschalig gehouden legkippen verorberd, terwijl de grotere bedrijven juist groeiden in aantal kippen, meldt Skoric.


Heffing import melk

Ondertussen is de melkveehouderij in Servië de laatste jaren geslonken door de slechte omstandigheden, zoals hoge melkproductiekosten. Zo importeerde het land vorig jaar 8.204 ton melk uit Polen. Vooral in augustus kwam veel melk naar Servië, nadat dit land enkele maanden melktekorten kende. De melkimport leidde tot protesten van Servische melkveehouders.

Het ministerie van Landbouw heeft invoerheffingen ingevoerd voor zuivel uit de EU. Omdat de grootste zuivelverwerkers van Servië hun fabrieken in Bosnië-Herzegovina hebben, wordt verwacht dat die heffingen geen effect hebben op de import.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    45 %
  • Woensdag
    23° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    20° / 12°
    60 %
Meer weer