CDA gunt glastuinbouw ruimte voor ontwikkeling

Voor de glastuinbouwsector wil het CDA zich niet blindstaren op het voldoen aan strengere maatschappelijke eisen. De partij pleit ervoor de sector de kans te geven voor experimenten en de ontwikkeling van oplossingen.

CDA+gunt+glastuinbouw+ruimte+voor+ontwikkeling
© Dirk Hol

Tweede Kamerlid Derk Boswijk van het CDA schrijft dit in een rapport over de toekomst voor de glastuinbouw dat gisteren is gepubliceerd. Hij vindt dat in het publieke debat de primaire focus te veel ligt op de milieu- en klimaatuitdagingen waar de glastuinbouw voor staat. Maar dat met het strenger worden van de maatschappelijke eisen er weinig aandacht is voor het het feit dat de sector juist blijft vergroenen en verduurzamen.

Het CDA wil daarom dat de glastuinbouw de ruimte krijgt zich te ontwikkelen. Dat de sector dit kan, is volgens Boswijk al bewezen. Niet alleen heeft de sector zijn energieverbruik en CO2-uitstoot de afgelopen decennia sterk verminderd, ook leveren glastuinders elke dag 11 procent van de landelijke elektriciteitsvraag aan consumenten en het mkb.

Boswijk wijst erop dat de glastuinbouw zijn milieulast in vijftien jaar tijd met zo'n 95 procent heeft weten te verminderen. Zijn conclusie is dan ook dat de sector een grote rol kan vervullen in een gezondere samenleving. In het rapport over de toekomst van de glastuinbouw doet het Kamerlid diverse aanbevelingen richting de overheid voor regelgeving ten aanzien van weerbare teeltsystemen, goed waterbeheer, de transitie naar groene energie en de werkgelegenheid in de sector.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer