Food Hub-oprichter: 'Met deze film trekken we keuzes in landbouw in twijfel'

The Future of Food ging recent in premiere, een film van wetenschapsjournalist Hidde Boersma en oprichter Joris Lohman van Food Hub. In de film zoeken ze als tegenpolen naar oplossingen voor het verbouwen en produceren van voedsel. 'Ik hoop dat de film tot nadenken stemt over de keuzes die we maken in de landbouw', zegt Lohman.

Food+Hub%2Doprichter%3A+%27Met+deze+film+trekken+we+keuzes+in+landbouw+in+twijfel%27
© Studio Kastermans

Wat was de aanleiding om deze film te maken?

'Hidde en ik vochten elkaar in het verleden op Twitter de tent uit, we stonden continu recht tegenover elkaar. We vertegenwoordigen twee kanten. Ik de 'profeet' die pleit voor lokale voedselproductie in harmonie met de natuur, zonder bestrijdingsmiddelen. Hidde de 'tovenaar' die pleit voor intensivering en technologie.

Wij proberen heilige huisjes los te laten, gevoelige discussies open te breken

Joris Lohman, FoodHub-oprichter

'Dat leidde tot een zoektocht om over onze eigen schaduw heen te stappen en tot een soort compromis te komen. Deze film laat die zoektocht zien.'


Wat heeft dat jullie aan inzichten opgeleverd?

'Deels zijn we het eens geworden over compromissen die in Nederland kunnen gelden, zoals een kleinere vleesconsumptie en gebruik van veredelingstechnieken. Ikzelf ben steeds meer gaan inzien dat landgebruik een van de belangrijkste onderdelen is van duurzame landbouw, terwijl het vanuit de ecologische kant een beetje een taboe is om het daar over te hebben.


• Lees ook het interview met Joris Lohman uit 2020: 'Laten we komende 5 jaar uittrekken voor omwenteling'

'Wij proberen heilige huisjes los te laten, gevoelige discussies open te breken. Een aantal noodzakelijke stappen in de landbouw wordt tegengehouden omdat frames in stand worden gehouden.'


Welke boodschap willen jullie meegeven?

'Neem het Nederlandse stikstofbeleid. We kiezen voor extensivering omdat we dat ideologisch gezien als beter zien. Met deze film trekken we dat in twijfel, want is dat behalve op ideologie ook gebaseerd op kennis? En moeten we met het beleid daar dan niet veel meer tussenin gaan zitten?'


Waar is de film te zien?

'Op 27 november is er een vertoning bij De Balie in Amsterdam. Op ons platform thefoodfight.nl zijn alle verdere vertoningen van de film te vinden. Medio 2023 zal de film ook online te zien zijn. Boerenstudieclubs kunnen voor een redelijk bedrag een screening aanvragen.'Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer