'Lammertijd zonder opa Huisman erbij'

Ineens lag er sneeuw. In december en januari zat ik daarop te wachten en vorige week dacht ik: hier heb ik helemaal geen zin in.

%27Lammertijd+zonder+opa+Huisman+erbij%27
© Dirk Hol

Bij ons op de boerderij hadden de nieuwe lammetjes ook last van de kou. We hadden de stal helemaal dicht en hingen zoveel mogelijk warmtelampen op, maar toch zag je ze rillen in het hokje.

Het is het eerste jaar zonder opa Huisman erbij. We waren de hokken aan het timmeren en ik zei grinnikend tegen mijn zusje: 'Weet je nog dat opa vorig jaar om ons heen liep te vertellen hoe het moest?' Later in het jaar kwam hij nog weleens in de stal kijken. Lopend met de rollator of met zijn Canta helemaal de stal in. Echt helpen kon hij niet meer.

Nu het iets warmer wordt, zie je dat de schapen en pasgeboren lammetjes het beter hebben. De lammetjes worden fitter geboren en het lijkt wel of de moeders meteen meer melk hebben.

Door mijn eigen stomme fout liet ik de robot tegen een hek aan rijden

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

De schapenperiode is altijd een drukke tijd. Het is veel handwerk, maar als alles goed gaat, dan is het zo leuk. Als de lammetjes eenmaal wat ouder zijn en in het groepshok zitten, dan worden ze brutaler en zou ik de hele dag op een stoel in de stal kunnen zitten kijken. Ik vind het altijd een mooie aftrap voor het voorjaar, dus laat maar komen.

Afgelopen weekend paste ik met mijn vriend op een melkveehouderij op. We doen dat vaker. Daar rijdt een Lely Juno-robot. Die heeft eigenlijk nooit eerder een storing gehad, toen we daar werkten. Maar door mijn eigen stomme fout liet ik de robot nu tegen een hek aan rijden. Er is een app voor om de robot te verplaatsen, maar die had ik niet meer op mijn telefoon. Oeps.

Een nichtje van mijn vriend werkt voor Lely, dus ik belde even met haar. Zij tipte mij dat ik de monteur kon bellen, want die kon me wel wegwijs maken met de app. Dat lukte. De storingmelding werd vrijgegeven en ik kon de robot via de strip weer naar zijn oplader brengen.

Vorig jaar hadden we op dat melkveebedrijf een koe die melkziekte had. Zo kwam ik voor het eerst in contact met het koebad. Gelukkig was het dit weekend niet nodig, want een afkalfkoe ging nu direct hard vreten, drinken en wilde graag naar de robot.

Met onze zwembadkoe gaat het gelukkig ook goed. Ze zit weer in de stal bij de rest, loopt zelf op de robot af en geeft weer 25 kilo melk. Laatst was ze alweer tochtig geworden. Toen hebben we haar als de brandweer weer in het strohok gedaan, want toen waren we nog wel een beetje voorzichtig. Maar dat is gelukkig allemaal goed gekomen. Hopelijk komt het echte voorjaar er straks aan, want dan kan ze weer lekker mee naar buiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer