'Luister naar elkaar en heb respect'

Afgelopen week vertelde ik in de klas van mijn zusje over mijn werk en deed ik met haar klasgenoten het spel 'over de streep', om het groepsgevoel te versterken. Mijn zusje zit op de middelbare school in het dorp. Hier heb ikzelf ook opgezeten.

%27Luister+naar+elkaar+en+heb+respect%27
© Dirk Hol

Daar haalde ik in 2015 mijn havo-diploma. Ik begon de middelbare school op vwo-niveau, ik wilde heel graag veearts worden, maar voor Engels had ik totaal geen gevoel. Teruggezakt naar 4 havo kwam ik in een combinatieklas van drie groepen. Ik had daar gelukkig een paar vriendinnen, maar ik zat maar twee vakken bij hen. Voor de rest had ik bijna niets met de rest van de klas. Helemaal omdat ik graag op de boerderij bezig was. En daar kon ik voor mijn gevoel met niemand over praten op de havo.

Na het halen van mijn diploma vroeg ik mijn oude mentor van vwo of het verstandig was als ik nu alsnog vwo ging doen. Zij adviseerde mij dit niet te doen. 'Afgelopen twee jaar heb je het hier helemaal niet naar je zin gehad, ga nu lekker hbo doen in de agrarische sector. En als je je propedeuse hebt gehaald, kun je alsnog doorstromen naar de universiteit in Utrecht', zei ze.

Ik vond dat ze gelijk had en ging naar Van Hall Larenstein in Leeuwarden. Daar kwam ik met allemaal mensen in de klas die geïnteresseerd waren in de melkveehouderij. Ze wilden bijna allemaal boer worden. Jeetje, wat voelde ik me hier thuis.

Ook al interesseert het verhaal van iemand anders je voor geen meter, luister wel naar elkaar

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Bij mijn zusje is nu ongeveer hetzelfde aan de hand. Haar mentor stemde ermee in dat ik mijn verhaal in de klas kwam vertellen. Haar klasgenoten hebben even naar mij geluisterd, maar mijn werk interesseerde hen helemaal niet. En dat is oké, want dat zou ik waarschijnlijk ook hebben gehad. Maar ze praatten er de hele tijd doorheen.

Dus ik dacht: snel door naar mijn activiteit, het spel 'over de streep'. Een beetje risicovol, omdat ze totaal geen respect naar elkaar toonden. Ik kwam erachter dat deze klas enorm onzeker was en sommige leerlingen niet aan een sport deden of geen bijbaantje hadden. Gelukkig doet mijn zusje dit allemaal wel en spreekt ze haar beste vriendinnen veel buiten school. Ik zei tegen haar: 'Blijf lekker jezelf en laat je vooral niet pesten op school, anders zeg je het tegen me en dan komt het wel goed. Het duurt nog maar 1,5 jaar.'

Lieve mensen, ik wil jullie heel fijne feestdagen wensen en dit verhaal meegeven voor de kerst en het nieuwe jaar. Ook al interesseert het verhaal van iemand anders je voor geen meter, luister wel naar elkaar en heb respect. Voor een ander kan het misschien wel heel belangrijk zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer