'Stiekem een nachtje thuis op de boerderij geslapen'

Mijn vriend en ik wonen sinds een week in ons eigen huis in 't Zand. Dat is heel leuk en supergezellig. Maar toch moet ik ook wel een beetje wennen. En niet aan het samenzijn met mijn vriend, maar vooral aan het niet meer wonen op de boerderij.

%27Stiekem+een+nachtje+thuis+op+de+boerderij+geslapen%27
© Dirk Hol

Als ik nu thuiskom, is er niemand. Niet mijn vader, moeder, zusjes of een blije hond. Het is doodstil en ik moet zelf de deur losmaken. Dus ik zet vaak snel de radio aan, want de tv is er nog niet.

Heel stiekem heb ik afgelopen weekend een nachtje thuis op de boerderij geslapen. Zaterdagavond had ik een groot feest in de Wieringermeer. De boerderij was veel dichterbij, maar ik wilde er ook graag slapen vanwege een zieke koe. Een oudere koe met fosfaatgebrek die al vijf dagen net niet kon gaan staan. Ze lag in het strohok, maar ze vrat goed zelf. Wij hadden de koe vocht en mineralen toegediend. De veearts was ook al twee keer bij haar geweest. Dus de laatste hoop: het koebad.

Mijn vader had het nog nooit eerder gedaan. Maar ik had het een keer meegemaakt bij een oppasbedrijf. Die koe had vijf dagen gelegen. Ik kon het eerst ook niet geloven, maar na zes uur in het warme bad kwam ze lopend de bak uit…

Ik was helemaal zenuwachtig, ik hoopte zo dat ze straks het bad uit zou lopen

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Gelukkig wist ik mijn vader te overtuigen. Dus na drie uurtjes slaap waren hij en ik zondag bij de koe in de stal en ging ze het bad in. Eenmaal in het bad, stond ze vrij recht op haar poten. Nu opwarmen en doorbloeden. Ik ging weer even een paar uurtjes slapen. Om 15 uur mocht ze uit bad. Ik was helemaal zenuwachtig, ik hoopte zo dat ze straks het bad uit zou lopen. Dat zou haar zoveel beter doen.

'Langzaam leeg laten lopen met pauzes van tien minuten', zei de vrouw van het therapeutisch koebad. 'En staat het water eenmaal onder haar buik, dan staat ze op eigen kracht.'

Nou, onze Tinie liet zich mooi vallen in het water toen het onder haar buik was gekomen. Mijn vader zei dat we haar rustig moesten laten liggen. We hebben het hele strohok afgezet, zodat ze niet de roosters of voergang op zou kunnen gaan als ze zou gaan kruipen.

Mijn ouders gingen een bakje koffie doen en ik ging naar mijn eigen huis om te eten met mijn vriend en vrienden. Toen mijn vader weer in de stal kwam, was ze zelf de bak uitgekropen en stond ze in het strohok! Hij stuurde 's avonds de foto's door, wat een opluchting!

Nu gaat het goed. Niet top, want ze staat nog erg wankel, maar ze komt zelf weer overeind! Ik app nog vaak met mijn vader over hoe het thuis gaat. Het niet meer wonen op de boerderij is nog even wennen, maar het komt goed.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer