'Iedereen is blij tijdens carnaval, maar zorgen zijn er wel'

Ik ben mijn column aan het schrijven, maar ik ben eigenlijk helemaal niet in de stemming, want vanavond is de laatste dag carnaval.

%27Iedereen+is+blij+tijdens+carnaval%2C+maar+zorgen+zijn+er+wel%27
© Dirk Hol

Mijn opa zei al tegen me: 'Iris, heb je alweer een stuk geschreven? Het zal vast wel over de carnaval gaan, ha ha.' Nou dat klopt. Ik vind dit het mooiste feestje van het jaar. Een gezellige en nuchtere sfeer met allemaal gezellige mensen die gewoon lekker een biertje staan te drinken.

Ik heb het geluk dat mijn vriend uit Sint Maarten komt. Daar valt carnaval een week eerder, dus kan ik twee keer feesten met de vrienden. In Sint Maarten is de optocht van groot belang. Dan wordt er van alles gebouwd over de gebeurtenissen van afgelopen jaar of over de prins. Wij hadden een spaceshuttle gemaakt met de tekst: ons wordt het hier te heet, wij gaan naar een andere planeet.

Hier stonden we verkleed als alien, astronaut, een koe en varken. Want als de veestapel moet halveren, emigreren onze beesten met ons mee. Daar zijn ze misschien wel welkom. Toch is tijdens de carnaval iedereen blij. Even geen zware gesprekken over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid of stikstof. Maar die zorgen zijn er nog wel.

We zijn er nog lang niet, er zullen alleen maar meer en meer regeltjes komen

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Het is ook niet alleen de veehouderij waar de zorgen en onwetendheid heersen. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid met de ecoregelingen begint langzaam steeds duidelijker te worden. Maar elke dag zijn er kleine letters die veranderen, van niet naar wel verplichte teeltvrije zones en het vele intekenwerk voor de Gecombineerde opgave. Ook Noord-Holland is aangewezen als nutriënten verontreinigd gebied. Dat betekent nog minder stikstof uit dierlijke mest voor de derogatiebedrijven. De komende twee jaar wordt het niet beter. Dan moet ook de akkerbouw 20 procent inleveren.

Tijdens informatieavonden bij ons over veehouderij en akkerbouw merk je ook veel frustratie en onwetendheid bij de telers en veehouders. 'Ze maken het steeds ingewikkelder, helemaal niet praktisch.' Ik denk dan: we zijn er nog lang niet, er zullen alleen maar meer en meer regeltjes komen.

Zo zorgen ze er wel voor dat ondernemers gaan stoppen. Net als de visserij. Op Texel is al geen kotter meer te vinden die de zee op gaat. Alleen nog wat garnalen. De nieuwe regels voor het vervangen van de motoren hebben ervoor gezorgd dat voor veel familiebedrijven in de visserij de kosten hoger zijn dan de baten. Hierdoor moesten ze wel stoppen.

Brussel is nu bezig met een nieuw onderzoek naar de kottervloot wat betreft biodiversiteit. Niet best. De Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart komen steeds dichterbij. Ik merk dat er bij veel ondernemers hoop is dat zaken gaan veranderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer