'Koeien doen het goed, ze vinden het groene gras heerlijk'

Brrr koud… Ik loop als een soort eskimo het huis uit om te gaan voeren, als de voeradviseur eraan komt. Hij lacht me een beetje uit, maar geeft me wel gelijk.

%27Koeien+doen+het+goed%2C+ze+vinden+het+groene+gras+heerlijk%27
© Dirk Hol

De koeien doen het goed. Veel zijn drachtig en de vaarzen hebben sterkere klauwen omdat het rantsoen nu toch stabieler is. Vorige week hebben ze voor het laatst vers gras gehad. Het wordt nu echt te nat in het land. Het weiden kon al even niet meer, maar met de trekker het land op gaat ook niet meer.

We hebben goed gemolken van het lekkere groene gras en de koeien vinden het zo heerlijk. Zodra zij de opraapwagen horen en vooral ruiken, komen ze uit de boxen vandaan en naar het voerhek om te komen vreten. Dat blijft een mooi gezicht.

De kalveren hebben weer een dekje om en krijgen haar. Ook kleine eskimo's. De pinken die binnenkomen, zien er ook zo uit en moeten nodig worden geschoren. Zodra het werk buiten klaar is, gaan we lekker naar huis. De laatste zaken van het jaar afronden. We gaan de laatste maand van het jaar straks weer in.

Met aardappelen valt niets te scoren, maar 1,5 hectare veldbonen of luzerne maakt soms veel goed

Iris Huisman, melkveehouder en teeltadviseur in Wieringerwerf

Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid begint te dagen. Ik heb veel bijeenkomsten daarover gevolgd. Dus maak ik voor thuis en andere bedrijven vanuit mijn andere werk berekeningen met de ecoregelingen. Met aardappelen valt niets te scoren, maar 1,5 hectare veldbonen of luzerne maakt soms veel goed. Het blijft toch bijzonder dat we daar straks Nederland mee moeten gaan voeden. Want de koeien gaan dat niet meer opeten als ze, wie weet, straks in alle provincies de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders gaan handhaven.

Laatst op een avond zapten we naar het tv-programma Jinek. Dat ging over de bevolkingsgroei in Nederland. Er zaten twee mannen die naar mijn mening echt wisten waar ze het over hadden. Zij zeiden dat we op de wereld acht miljard mensen en 12 miljard hectare beteelbare grond hebben. Dat is dus een krappe 1,5 hectare per persoon.

Wanneer vrouwen twee kinderen of minder krijgen, krimpt de bevolking. In Nederland is dat al zo, maar de bevolking blijft groeien vanwege de immigranten. Daarom moet in andere landen het gebruik van de anticonceptiepil worden gestimuleerd, vonden de twee mannen aan tafel bij Eva Jinek.

Daar ben ik het volkomen mee eens. Want hier in Nederland steeds meer mensen en minder aardappelen, maar wel meer gras, veldbonen en luzerne en het liefst nog minder koeien die dat moeten opeten… Wat gaat er dan allemaal van terechtkomen?

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer