LTO: aangepast Aerius niet geschikt voor beleidsprocessen

De nieuwste versie van de stikstofrekenmodule Aerius Monitor en Calculator is volgens LTO Nederland niet geschikt voor de beleids- en gebiedsprocessen waarvoor die wordt gebruikt. Deze update werd op 26 januari gepubliceerd.

LTO%3A+aangepast+Aerius+niet+geschikt+voor+beleidsprocessen
© Burt Sytsma Photography

De berekende stikstofdeposities en Kritische Depositie Waarden (KDW's) verschillen in de nieuwe versie flink van de vorige versie. LTO vindt het onbegrijpelijk dat deze voortdurend veranderende gegevens worden gebruikt als basis voor wetgeving en beleid. Dat heeft in potentie vergaande gevolgen voor de land- en tuinbouw in het algemeen en individuele bedrijven in het bijzonder.


'In de gebiedsprocessen en vooral bij vergunningverlening wordt gewerkt met stikstofberekeningen tot ver achter de komma, maar de doelen en referenties wijzigen jaarlijks tot ver voor de komma. Hoe kan een dergelijk bewegend doel nu in een wet terechtkomen? Dat is onzorgvuldig', zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder bij LTO Nederland.'Het maakt bovendien duidelijk dat er veel onzeker is ten aanzien van de depositie van ammoniak en de staat van de natuur', vervolgt ze. 'De inzichten wijzigen voortdurend. Als sector kunnen we alleen afgerekend worden op basis van emissies. We zitten nu middenin de processen voor de gebiedsplannen. Om te voorkomen dat we drastisch de fout in gaan en verkeerde keuzes maken, moet er nu snel een alternatief komen voor het werken met de KDW.'


Gebiedsprocessen

Op dit moment lopen er tal van gebiedsprocessen in het land. LTO vindt het dan ook onbegrijpelijk dat beleid in deze processen wordt gebaseerd op basis van doelen en referenties die voortdurend veranderen. Ze noemt hiervoor ook de extra opgave in een aantal gebieden door het veegbesluit.

LTO wil af van het systeem van beoordelen op basis van de KDW: de stand van de natuur moet zo spoedig mogelijk op basis van deskundige waarnemingen in de natuur vast worden gelegd.


Actualisatie

Het Aerius-model wordt ieder jaar geactualiseerd. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is dat nodig, omdat er nieuwe data van depositie en emissies beschikbaar zijn, maar ook vanwege nieuwe inzichten in modelberekeningen.

De gegevens die worden gebruikt, komen van onder andere Wageningen University & Research, onderzoeksinstituut TNO en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). De actualisatie werd rond oktober 2022 verwacht, maar door de foutieve lijst van piekbelasters van het RIVM is de actualisatie pas nu verschenen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer