Nederlandse wijnboeren oogsten recordopbrengst

Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Met een totale productie van 9.837 hectoliter wijn is de opbrengst ruim 20 procent hoger dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Nederlandse+wijnboeren+oogsten+recordopbrengst
© Hans Prinsen

Volgens de Vereniging Nederlandse Wijn Producenten (VNWP) is de topopbrengst toe te schrijven aan de vele zonuren en de hoge temperaturen in 2022. Van de extreme droogte bleken de wijnstokken relatief weinig last te hebben. Ook het goede weer tijdens de oogst hielp mee aan de zowel kwalitatieve als kwantitatieve recordoogst van druiven.

Wijnboeren haalden in 2018 ook een recordopbrengst binnen. Toen werd na een uitzonderlijk warme zomer 9.500 hectoliter wijn geproduceerd. Het jaar 2021 viel tegen wat betreft de opbrengst door regen en lage temperaturen, meldt VNWP.


Wijnproductie

De gemiddelde wijnproductie van 2017 tot en met 2022 ligt op 8.003 hectoliter. Alleen in 2018 en afgelopen jaar kwam de opbrengst hoger uit. De productie noteerde in het droge jaar 2018 9.500 hectoliter wijn, vorig jaar dus 300 hectoliter meer. Het wijngaardareaal bleef met 275 hectare gelijk. Hiermee kwam de hectareopbrengst uit op 36 hectoliter.Uit de gegevens van RVO blijkt dat Nederlandse wijnboeren vanwege het relatief koele klimaat nog steeds witte, mousserende wijnen produceren. Dat geldt ook voor het jaar 2022: ongeveer 73 procent van de productie betreft witte wijnen. Het aandeel rosé en rode wijnen noteerde 27 procent.

Binnen de verschillende kwaliteitsclassificaties wijnen met een Beschermde Oorsprongbenaming, Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en overige wijnen nam de productie vorig jaar toe. In verhouding daalde het aantal wijnen met een BGA-keurmerk iets, terwijl de aantallen in de andere categorieën groeiden.


'Warme en droge zomers positief'

Door de recordcijfers in 2018 en 2022 concludeert de VNWP dat warme en droge zomers positief zijn voor de Nederlandse wijnbouw. Druiven werden door het natte en koude weer in 2021 moeilijk goed rijp en de kans op schimmels nam toe.


Verder is volgens de organisatie extreme zonnestraling een gevaar voor druiven. Een deel van de opbrengst ging in 2019 verloren door zonnebrand. De wijnoogst bleef destijds steken op 7.841 hectoliter. De komende weken worden naar verwachting de eerste Nederlandse witte wijnen uit 2022 gebotteld en gereleased. Daarna zullen ook de eerste rosés volgen. De meeste rode wijnen gaan later dit jaar in de verkoop, nadat ze een langere (hout)rijping hebben ondergaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer