Schothorst: optimale gewicht eerste inseminatie zeug 160 tot 170 kilo

Het optimale gewicht bij eerste inseminatie van TN70-opfokzeugen ligt hoger dan gedacht. Bij nadere bestudering van de data van Schothorst Feed Research blijkt een gewicht van 160 tot 170 kilo beter dan 140 tot 150 kilo.

Schothorst%3A+optimale+gewicht+eerste+inseminatie+zeug+160+tot+170+kilo
© Twan Wiermans

Alle data die Schothorst Feed Research verzamelt met onderzoek en haalt uit de dagelijkse praktijk, zijn samengebracht in een grote database. Onlangs heeft onderzoeker Xandra Benthem de Grave op basis hiervan gekeken wat het meest ideale moment is voor de eerste inseminatie van een opfokzeug.

Daarbij keek de onderzoeker naar de relatie tussen gewicht en de productie van de zeugen in de eerste drie worpen. Er kwam toen een optimaal gewicht van 140 tot 150 kilo bij eerste inseminatie uit naar voren. 'Daar ben ik aan gaan twijfelen', zegt ze. 'Het leek me een te laag gewicht. Bij het opnieuw bestuderen van alle meest recente data bleek dat gevoel te kloppen. Het meest ideale gewicht bij eerste inseminatie is namelijk 160 tot 170 kilo.'


Gespeende biggen

Bij een gewicht van 160 tot 170 kilo bij eerste inseminatie spenen de zeugen in de eerste drie worpen gemiddeld 37,8 biggen. De zeugen van 140 tot 150 kilo zitten hier bij eerste inseminatie duidelijk onder met 36,4 gespeende biggen in drie worpen.

De optimale leeftijd bij eerste inseminatie klopte wel. 'Die ligt tussen de 250 en 275 dagen', weet Benthem de Grave. 'Op dat moment kan een opfokzeug het best 160 tot 170 kilo wegen, maar in ieder geval niet minder dan 150 kilo.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer