'We lossen het zelf op'

Al zo lang ik geitenboer ben, staat de omgang met de geitenbokken op de agenda. Twintig jaar geleden was er nog de wens om een kostendekkende afzet te creëren, maar dat is inmiddels een gepasseerd station. De uitdaging van vandaag is namelijk om de bokken op een dierwaardige manier groot te brengen en een goede bestemming te geven.

%27We+lossen+het+zelf+op%27
© LTO Nederland

Toen de bokken nog grootgebracht werden op gespecialiseerde bokkenbedrijven, was het zaak om grip te krijgen op de sterftecijfers. Dat doet de geitenzuivelketen nu, door de cijfers te volgen en waar nodig een plan van aanpak voor verbetering te vragen. De meeste bokkenboeren zijn inmiddels om verschillende redenen verdwenen en stalruimte op de geitenbedrijven zelf is niet zomaar gerealiseerd of vergund.

Hierdoor kunnen niet alle geitenbokjes gehuisvest worden en worden eerder naar de slacht gebracht dan gewenst. Nu luidt de oproep om dit als sector op te lossen, zodat alle bokken net zo lang op de bedrijven gehouden kunnen worden totdat ze geschikt zijn voor humane consumptie. LTO en NGZO, de geitenzuivel, hebben hiervoor een gezamenlijk actieplan gemaakt om dit in 2025 te bereiken.

Het is mooi dat de landelijke overheid ons de ruimte geeft om zelf doelen te realiseren. Tegelijkertijd is het jammer dat lagere overheden soms nog dwarsliggen. Door een geitenmoratorium is het voor een aantal geitenhouders onmogelijk om de nodige stalruimte te creëren.

Door een geitenmoratorium is het voor een aantal geitenhouders onmogelijk om de nodige stalruimte te creëren

Jos Tolboom, LTO-vakgroepvoorzitter Geitenhouderij

Daarnaast werken keuringsinstanties in de slachterij niet echt stimulerend, door in de lammerpiek onvoldoende capaciteit te leveren. Om nog maar te zwijgen over de extreem oplopende keuringstarieven die per kilogram geitenlamsvlees de kostprijs buitensporig laat oplopen.

Dus ja, we lossen het zelf op, maar het moet ons ook wel mogelijk gemaakt worden.

Of, zoals Churchill ooit zei: 'Give us the tools, and we will finish the job.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer