Tarwevoorraad tandje naar beneden, ook prijs zakt weg

In het nieuwste World Agricultural Supply and Demand (Wasde)-rapport heeft het Amerikaanse landbouwministerie USDA de theoretische eindvoorraad voor tarwe op 1 juli 2023 met 2,1 miljoen ton naar beneden bijgesteld.

Tarwevoorraad+tandje+naar+beneden%2C+ook+prijs+zakt+weg
© Fotografie Twan Wiermans

Daarmee komt de berekende tarwevoorraad uit op 267,2 miljoen ton. Dat is het laagste niveau op de wereldwijde tarwebalans sinds seizoen 2016-2017. Volgens het United States Department of Agriculture (USDA) komt de verlaging doordat kleinere voorraden voor China de stijgingen voor Argentinië, Kazachstan en Australië ruimschoots compenseerden.

In het Wasde-rapport meldt USDA een stijging in de wereldwijde tarweproductie van 5,1 miljoen ton tot 788,9 miljoen ton. Dat komt vooral door verhogingen voor Kazachstan, Australië en India. De tarweproductie in Kazachstan raamt het Amerikaanse landbouwministerie op 16,4 miljoen ton. Dat is 2,4 miljoen ton meer dan vorige maand en het betekent de grootste oogst sinds 2011/2012.


Handel en consumptie plust

De wereldwijde handel in tarwe schat USDA 1 miljoen ton hoger in doordat de productiegroei in Kazachstan, Australië en Brazilië de dalingen voor Argentinië en India dik compenseerden. De wereldconsumptie plust naar verwachting met 2 miljoen ton naar 793,2 miljoen ton. Dit is volgens USDA toe te schrijven aan een toename van het gebruik in voedsel, zaden en in de veevoerderindustrie in India en in Kazachstan.


De Matif-notering in Parijs noteert deze week tussen 258 en 264 euro per ton voor voertarwe op levering in maart. Dat is bijna 20 euro lager dan ruim een week geleden. Het afgelopen jaar noteerde de Matif maximaal 430 euro op 16 mei 2022.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer