Brazilië staat teelt en verwerking genetisch gemodificeerde tarwe toe

Brazilië gaat de teelt en verwerking van genetisch gemodificeerde tarwe toestaan. Dat blijkt uit het feit dat het nationaal bioveiligheidsbureau CTNBio de tarwevariant HB4 van het Argentijnse veredelingsbedrijf Bioceres heeft toegelaten.

Brazili%C3%AB+staat+teelt+en+verwerking+genetisch+gemodificeerde+tarwe+toe
© Twan Wiermans

Door een genetische aanpassing zou de opbrengst van die tarwevariant onder droge omstandigheden tot wel 40 procent hoger liggen dan gemiddeld. Dat is vooral interessant voor gebieden waar vanwege vochtgebrek maar één teelt per seizoen mogelijk is. Bij gebruik van een genetisch gemodificeerd tarwegewas kan de teelt gecombineerd worden met het verbouwen van een zomergewas.

Naast de toelating van tarwevariant HB4, krijgt Bioceres in Brazilië ook meer ruimte om andere nieuwe tarwevarianten te ontwikkelen. Daarvoor gaat het plantenveredelingsbedrijf samenwerken met het Braziliaanse onderzoeksinstituut Empbrapa.


Commerciële doeleinden

Brazilië is het tweede land ter wereld na Argentinië dat de teelt en verwerking van genetisch gemodificeerde tarwe voor commerciële doeleinden gaat toestaan. De teelt en verwerking van genetisch gemodificeerde gewassen werd eerder maatschappelijk niet geaccepteerd uit angst voor onder andere allergenen.

Nu klimaatverandering en de oorlog in Oekraïne voor een voedselcrisis zorgen, lijkt die houding te veranderen, geven analisten bij persbureau Reuters aan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer