Europese biokoepel ageert tegen misbruik 'regeneratieve landbouw'

De biologische koepelorganisatie Ifoam Organics Europe waarschuwt voor het onterechte gebruik van 'groene' labels of termen bij voedselproducten of landbouwmethodes. De organisatie ziet bijvoorbeeld dat de term 'regeneratieve landbouw' te pas en te onpas wordt gebruikt.

Europese+biokoepel+ageert+tegen+misbruik+%27regeneratieve+landbouw%27
© Twan Wiermans

Misbruik van groene claims belemmert de transitie naar een duurzaam voedselsysteem, stelt Ifoam. 'Claims en labels op verpakkingen variëren van regeneratieve, lokale, biologische tot ecologische landbouw. Niet alles wat blinkt is echter goud of groen in dit geval en het toenemende gebruik van de term 'regeneratieve landbouw' is daar een goed voorbeeld van.'


De Europese organisatie voor biologische voeding en landbouw verwelkomt de toepassing van regeneratieve methoden in de conventionele landbouw en wil daarin graag samenwerken. Ifoam ziet echter dat een claim als 'regeneratief' steeds vaker wordt gebruikt voor het groenwassen van landbouwmethoden die daar niet per se onder vallen.


Geen wetenschappelijke definitie

Probleem in deze discussie is wel dat er geen eenduidige wetenschappelijke of wettelijke definitie van 'regeneratieve landbouw' voor handen is. Ifoam ziet dat de term de laatste jaren in toenemende gebruikt wordt voor promotie- of marketingdoeleinden van producten of organisaties, terwijl daarbij het gebruik van een reeks degeneratieve praktijken en synthetische pesticiden wordt toegestaan.

Volgens Eric Gall, directeur van Ifoam Organics Europe, is het essentieel om consumenten beter voor te lichten over de milieuimpact van verschillende landbouwproductiesystemen. 'Groenwassen misleidt en brengt consumenten in de war, stuurt investeringen en beleid verkeerd, ondermijnt serieuze regeneratieve actoren en belemmert de noodzakelijke echte transformatie van het voedselsysteem naar duurzaamheid en agro-ecologie, inclusief biologische landbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer