Zussen leiden boerenbedrijf: 'Voor ons vanzelfsprekend'

De Nederlandse landbouwsector feminiseert. Steeds vaker kiezen dochters voor overname van het boerenbedrijf. Dat is ook het geval bij de zussen Gonnie en Eelkje Kingma uit het Friese Hantumeruitburen.

Al snel was duidelijk dat de zussen de bedrijfsopvolgers werden en niet hun broers. Samen met hun oom en vader zitten Gonnie en Eelkje Kingma in de maatschap. 'Toen we net konden lopen, liepen we al achter de schapen aan. Dat hadden mijn broers helemaal niet', licht Eelkje Kingma toe.

Het bedrijf bestaat uit tweeduizend schapen die binnenkort lammeren. Daarnaast kochten de ondernemers er zeven jaar geleden een melkveebedrijf bij dat nu bestaat uit 125 melk- en kalfkoeien plus eigen jongvee.


Geen vooroordelen

Met vooroordelen omdat ze als vrouw een agrarisch bedrijf leiden, hebben de zussen niet veel te maken gehad. 'Toen we het melkveebedrijf overnamen, werden we wel een beetje getest. Maar verder niet', legt Gonnie Kingma uit.

De ondernemers laten zich niet gek maken door de onzekere tijden voor de agrarische sector, maar gaan de toekomst met vertrouwen tegemoet. 'We zien wel wat er op ons pad komt en gaan niet wakker liggen van dingen of regels die misschien nog moeten komen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer