Staf: 'Nederland gaf te hoge fosfaatexcretie melkvee door'

Wanneer de overheid de correcte cijfers voor stikstof en fosfaatexcretie aan de Europese Commissie had doorgegeven, dan zou er in Nederland 3,8 miljoen kilo extra fosfaatruimte zijn voor de melkveesector. Met name de fosfaatproductie van hoogproductieve veestapels zou volgens Stichting Agri Facts (Staf) zijn overschat, die van laagproductieve dieren onderschat.

Staf%3A+%27Nederland+gaf+te+hoge+fosfaatexcretie+melkvee+door%27
© Job Hiddink

Dat meldt Staf op basis van gegevens die zijn verkregen via een beroep op de Wet Open Overheid. Volgens de stichting blijkt dat hoogproductieve koeien pakweg 7 procent minder fosfaat uitstoten dan de forfaitaire norm waarmee wordt gerekend. In Nederland gaat het daarbij om 70 procent van de veestapel, geeft ze aan.



Wel is het zo dat circa 30 procent van de laagproductieve dieren zorgt voor 8 procent meer fosfaatexcretie dan de standaardnorm. Volgens stichting Agri Facts was het een politieke keuze om niet de voor het productieniveau gecorrigeerde excretiecijfers te rapporteren aan de Europese Commissie. De excretie zou daarmee 3,8 miljoen kilo hoger aangegeven zijn dan ze in werkelijkheid was.

De extra fosfaatruimte is belangrijk, omdat in de komende jaren het fosfaatplafond met 10 procent wordt ingekrompen. Dan komt Nederland boven het plafond en is mogelijk verdere krimp nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer