Agrifacts: grote fouten in stikstofkaart kabinet

Er staan grote fouten in de landkaart die door het kabinet is gepubliceerd en waarop staat hoeveel stikstofemissiereductie er per gebied moet plaatsvinden. Dat stelt Stichting Agrifacts (Staf) op basis van eigen onderzoek.

Agrifacts%3A+grote+fouten+in+stikstofkaart+kabinet
© Léonie Vaarhorst

Volgens Staf staan er tienduizenden hectares bufferzones ingetekend rondom natuurgebieden die niet stikstofgevoelig zijn. Ook zijn er bufferzones aangebracht rondom plekken waar de stikstofdoelen al gehaald zijn en waar maatregelen dus overbodig zijn en niets bijdragen.

De onderzoeksjournalisten van Staf bestudeerden de stikstofkaart die minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof onlangs naar buiten bracht. Ze concluderen dat Nederland door het aanwijzen van generieke bufferzones van een kilometer rondom alle Natura 2000-gebieden in 'een pennenstreek dubbel zoveel natuurgebieden rijker is'.

'Het generiek intekenen van bufferzones leidt tot bizarre excessen', stelt Geesje Rotgers, de onderzoeksjournalist die namens Staf het plan tegen het licht hield. 'Zo wordt het natuurgebied Lieftinghsbroek in Groningen in één klap tien keer zo groot. Rondom het gebied van 20 hectare komt een nagenoeg 'boervrije' buffer met een totale oppervlakte van 200 hectare.'


28.000 hectare om IJsselmeer

Staf concludeert ook dat er om het IJsselmeer, een van de grootste Natura 2000-gebieden, een beschermingsstrook ingetekend is van in totaal zo'n 28.000 hectare. Dat terwijl het IJsselmeer niet stikstofgevoelig is, op een stuk van 3,84 hectare nabij de Friese kust.

Bovendien is het stikstofdoel voor het IJsselmeer volgens het RIVM al gehaald. Van de beschermingszone wordt dan ook geen effect berekend. Voor het Veerse Meer en Haringvliet is er zelfs geen miniem snippertje stikstofgevoelige natuur, maar toch is ook hier een beschermingsstrook van vele hectares. Zuid-Limburg is volgens Staf zelfs in één klap 'boervrij', omdat het door de bufferzones in z'n geheel tot natuurgebied wordt verklaard. In Drenthe is het areaal bufferstroken zelfs net zo groot als het natuurgebied zelf.

Staf berekende dat in totaal zo'n 200.000 hectare land wordt aangewezen als bufferstrook. Ongeveer 64.000 hectare daarvan is of niet stikstofgevoelig of de stikstofdoelen zijn al gehaald. De beschermingszones leveren hier volgens Staf dus geen bijdrage aan de stikstofdoelen. Dit wordt bevestigd door de doorrekening van het RIVM. Het te verwachten effect wordt begroot op 0 procent (Bron: Toelichting bij richtinggevende emissiedoelstellingen per gebied). Het effect van nog eens 44.000 hectare bufferstrook is minimaal (berekende effecten van 1 tot 5 procent).


• Klik op onderstaande pdf voor een lijst met Natura 2000-gebieden
Downloads
Bufferzones

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer