Veel bestrijdingsmiddelen gevonden in huisstof op Nederlandse boerderijen

Het huisstof op Nederlandse boerderijen bevat veel verschillende soorten bestrijdingsmiddelen. In sommige gevallen zijn de concentraties hoog, meldt EenVandaag op basis van nieuw Europees onderzoek.

Veel+bestrijdingsmiddelen+gevonden+in+huisstof+op+Nederlandse+boerderijen
© Waterschap Zuiderzeeland

Behalve in huisstof zijn ook in bloed, urine en ontlasting van boeren residuen van gewasbeschermingsmiddelen aangetroffen. Net als in de bodem, gewassen, lucht en water in de directe omgeving. Het gaat in totaal om 170 verschillende middelen, waarbij onkruidbestrijder glyfosaat het vaakst wordt aangetroffen. Voor een deel gaat het ook om middelen die al jarenlang verboden zijn en niet meer worden gebruikt.

Violette Geissen, hoogleraar bodemkunde aan Wageningen University & Research (WUR), zegt tegen het actualiteitenprogramma dat we 'omringd zijn door een wolk van residuen van pesticiden. We inhaleren ze en we eten ze. Wat dat doet voor onze gezondheid en het ecosysteem is onduidelijk'.


Meest opvallende uitkomst

Opvallend is dat huisstof er in de resultaten uitspringt. Vaker dan in de andere onderzochte onderdelen zitten er residuen van middelen in. Volgens Paula Harkes, namens WUR een van de onderzoekers, is dat ook de meest opvallende uitkomst. Zij vermoedt dat boeren de middelen mee naar binnen nemen met hun werkkleding, maar sluit ook niet uit dat de stoffen van bijvoorbeeld een bos bloemen op tafel kunnen komen.

Aan het onderzoek deden ook biologische boeren mee. Het aantal gevonden middelen verschilt bij hen niet veel ten opzichte van gangbare boeren, maar de concentratie middelen is bij de bioboeren tien keer lager.


Sprint-onderzoek

De resultaten zijn afkomstig van het Sprint-onderzoek dat in tien Europese landen en Argentinië plaatsvindt. Het onderzoek gebeurt in opdracht van de Europese Commissie om te kijken hoe het gebruik van bestrijdingsmiddelen het beste kan worden verminderd. De resultaten die nu naar buiten komen zijn van monsters die in 2021 zijn genomen bij 24 boeren in het noorden, 23 buren van hen en 24 inwoners van de stad Groningen.

In een volgende fase van het onderzoek wordt bekeken wat de combinatie van de aangetroffen stoffen voor effect hebben op mensen en het ecosysteem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer