LTO Noord naar Raad van State vanwege datacenter Zeewolde

LTO Noord-afdeling Zuidelijk Flevoland stapt naar de Raad van State om het bestemmingsplan voor het datacenter van Meta in Zeewolde aan te vechten. De wijziging op het bestemmingsplan dat vestiging mogelijk moet maken, werd half december door de gemeenteraad vastgesteld en ligt de komende zes weken ter inzage.

LTO+Noord+naar+Raad+van+State+vanwege+datacenter+Zeewolde
© Arcadis

Volgens voorzitter Jaap Lodders van LTO Noord-afdeling Zuidelijk Flevoland gaat het datacenter van de moederorganisatie van Facebook in tegen het economisch belang van de agrarische bedrijven in de omgeving. Naast een beroepsprocedure rond het bestemmingsplan zijn nog bezwaarprocedures mogelijk tegen de diverse vergunningen die nodig zijn voor vestiging van het datacenter.

Die ontwerpvergunningen zijn nog niet ter inzage gelegd. De Eerste Kamer nam dinsdag een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen om de voorbereidingen voor het datacenter stop te zetten. Het is op dit moment niet duidelijk hoe het kabinet op de motie zal reageren.


Minister Hugo de Jonge van Ruimtelijke Ordening heeft eerder aangegeven dat hij geen juridische mogelijkheden heeft om het door de gemeenteraad vastgestelde bestemmingsplan ongedaan te maken. Hij stelde onlangs overigens ook dat Nederland eigenlijk te klein is voor datacenters van dergelijke omvang.


Ontgrondingsvergunning

De Jonge moet een beslissing nemen over het verlenen van een ontgrondingsvergunning. Die vergunning maakt het mogelijk dat de gronden in eigendom bij het Rijksvastgoedbedrijf, die voor het datacenter nodig zijn, worden overgedaan aan gemeente Zeewolde. De minister heeft aangekondigd dat hij, voordat hier een instemmingsverklaring over wordt afgegeven, hierover eerst in overleg wil met de gemeente.

'Gezien de opstelling van de Eerste Kamer ligt het politiek gevoelig. Het is nog niet duidelijk of en wanneer dat besluit wordt genomen en dus ook niet of en wanneer de ontwerpvergunningen ter inzage worden gelegd', stelt Lodders vast.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  19° / 11°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  80 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  70 %
Meer weer