Uitstel datacenter Zeewolde resultaat van breed verzet

Het opschorten van plannen voor een datacenter in Zeewolde door het Amerikaanse techbedrijf Meta is het gevolg van 'een opeenstapeling van verzet'. Dat zegt voorzitter Jaap Lodders van LTO Noord-afdeling Zuidelijk Flevoland in een reactie daarop.

Uitstel+datacenter+Zeewolde+resultaat+van+breed+verzet
© Arcadis

Het moederbedrijf van Facebook, WhatsApp en Instagram kondigde dinsdag aan dat de 'huidige omstandigheden' hebben geleid tot het stopzetten van de plannen. Hoewel er nog geen definitieve streep doorheen is gezet, staan deze volgens Lodders nu duidelijk op losse schroeven. 'Ik acht de kans eerder kleiner dan groter dat het hele plan nog doorgaat.'


De LTO Noord-afdeling kondigde vorige week aan het bestemmingsplan voor het datacenter aan te vechten bij de Raad van State. Er zijn onder meer zorgen over de waterkwaliteit en -kwantiteit in het gebied. Op meer fronten was er verzet. Zo trokken landbouw- en natuurorganisaties gezamenlijk op in hun bezwaren tegen het datacenter en waren er eind vorig jaar protesten tijdens de behandeling van het aangepaste bestemmingsplan in de gemeenteraad.

De gemeenteraadsfracties die tegen de komst van het complex waren, haalden daarop de absolute meerderheid bij de recente gemeenteraadsverkiezingen. Meta geeft aan dat steun van de lokale gemeenschap onontbeerlijk is. Volgens Lodders is wel duidelijk geworden dat die ontbreekt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer