Manifest luidt tweede fase in van Groninger eiwittransitie

Bestuurders van Agrifirm, Cosun, FrieslandCampina, Royal Avebe, LTO Noord en Rabobank hebben afspraken gemaakt om hun krachten te bundelen in de eiwittransitie in Groningen. Die afspraken zijn opgeschreven in manifest 'Samen investeren in duurzaam geproduceerde voeding' dat vorige week is aangeboden aan Johan Remkes van het Nationaal Programma Groningen.

Manifest+luidt+tweede+fase+in+van+Groninger+eiwittransitie
© Huisman Media

Het manifest markeert de start van de tweede fase in het open innovatieprogramma Fascinating, dat sinds eind 2020 richting geeft aan de eiwittransitie in provincie Groningen. Volgens directeur Tjeerd Jongsma is het essentieel dat grote spelers in de agrosector, met een plantaardige en dierlijke achtergrond, samen vooruit willen in het ontwikkelen van nieuwe eiwittoepassingen en het combineren daarvan.

'Samenwerken aan een gezamenlijke visie is wat de sector nodig heeft. We hebben één lijn gevonden waarin bijvoorbeeld ook regeneratieve landbouw en gezonde voeding zijn opgenomen. De doelstellingen van Fascinating zijn hiermee verbreed en verscherpt.'


Reststromen

Binnen Fascinating wordt geëxperimenteerd met regeneratieve landbouw, de teelt van nieuwe eiwitgewassen, onderzoek naar gezonde voedingsstoffen en het verwerken van reststromen. Op dit moment zijn acht projecten in uitvoering waarbij zo'n 35 Groninger boeren zijn betrokken. 'Meer projecten zitten nog in de pijplijn', zegt Jongsma.

Vanuit de deelnemende coöperaties wordt via Fascinating gewerkt aan verdere verduurzaming van de landbouw en een toekomstbestendig verdienvermogen. 'Duurzaam betekent meer ruimte voor natuur, met gezonde voeding en een eerlijke opbrengst voor de agrifoodketen als resultaat', geeft hij aan. 'Vanuit Groningen maken we gebruik van de aanwezige kennis en bedrijvigheid in de rest van Nederland. In deze tweede fase gaan we verder bouwen en het onderwijs, mkb en overheden betrekken bij deze transitie.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer