Johan Remkes onderscheiden voor rol in stikstofcrisis

Johan Remkes ontvangt woensdag de Machiavelliprijs 2022. De 71-jarige oud-politicus krijgt de prijs voor zijn rol als gespreksleider/bemiddelaar in de stikstofcrisis.

Johan+Remkes+onderscheiden+voor+rol+in+stikstofcrisis
© Dirk Hol

Stichting Machiavelli reikt de prijs jaarlijks uit voor een opmerkelijke prestatie op het gebied van publieke communicatie.

'Met een scherpe blik op de inhoud en tegelijk een warm gevoel voor het aanwezige sentiment weet hij mensen te binden en in beweging te brengen', staat in het juryrapport. Daarin staat zijn aanpak van de stikstofcrisis in 2022 centraal. 'De Remkes-factor, die gaat over communicatie. Johan Remkes verbindt partijen en weet een vastgelopen dialoog weer op gang te brengen. Met oog voor de verschillen tussen de denkkaders in politiek Den Haag en de dagelijkse praktijk van de boeren.'


Nuchtere opstelling

De stichting prijst het heldere taalgebruik van Remkes en zijn nuchtere opstelling. 'Met gezag zenden, maar ook ontvangen. Weten wanneer je moet praten, moet luisteren en wanneer je moet zwijgen. Dat alles is van cruciaal belang geweest om het stikstofdossier uit het slop te trekken en om wanhopige boeren weer een beetje perspectief en vertrouwen te bieden', wordt hij geprezen.

Eerdere prijswinnaars van de Machiavelliprijs waren onder anderen weerman Gerrit Hiemstra, hoogleraar virologie Marion Koopmans en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care Diederik Gommers, Eliot Higgins van journalistiek collectief Bellingcat, 'de bedreigde burgemeester' Jos Wienen, SheDecides, de Onderzoeksraad voor Veiligheid, RTL Nederland, burgemeester Eberhard van der Laan, Bauke Vaatstra, prinses Máxima, bondscoach Bert van Marwijk en onderzoeksjournalist Jeroen Smit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer