NAJK wil samen met kabinet gaan voor landbouwakkoord

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) wil samen met het kabinet de handschoen oppakken voor het sluiten van een landbouwakkoord, mits het akkoord echt ergens over gaat. Hiermee reageert het NAJK op de brief van het kabinet over het rapport van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.

NAJK+wil+samen+met+kabinet+gaan+voor+landbouwakkoord
© Harry Tielman

Volgens NAJK is de toon van het kabinet in de reactie op het rapport van Remkes anders dan eerder. Ook is er de wil van het kabinet om het proces gezamenlijk op te pakken, ziet NAJK-voorzitter Roy Meijer. 'We hopen dat dit een eerste stap is naar vertrouwen. Maar vertrouwen komt te voet en gaat te paard.'

Meijer pleit voor een nadrukkelijke rol van jonge boeren en tuinders in het proces. 'Wij zijn de boeren en tuinders van de toekomst. Daarom is het logisch dat wij niet alleen deelnemen aan het sluiten van een landbouwakkoord, maar ook een centrale plek krijgen in het proces.'


Puzzelopgave

Het rapport van Remkes is helder waar het landbouwakkoord over moet gaan, vindt de NAJK-voorzitter. Het gaat om generieke kaders voor de toekomst van de landbouw opleveren, zodat deze kunnen worden meegenomen in de puzzelopgave van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. NAJK onderstreept dit.


Meijer zegt nog steeds met gemixte gevoelens naar het rapport van Remkes te kijken. 'Aan de ene kant gaven de toon en de erkenning hoop. Remkes wil de polder herstellen met een prominente plek voor landbouw en jonge boeren en tuinders. Aan de andere kant gaat het de sector raken. Het hoofdstuk zonering baart ons grote zorgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 8°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 9°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 8°
  0 %
Meer weer