5 vragen over luchtwassers en extra ammoniakreductie

Een luchtwasser is een end-off pipe oplossing. Maar door een luchtwasser als extra maatregel toe te passen op alle varkensstallen kan de ammoniakreductie nog verder teruggebracht worden.

5+vragen+over+luchtwassers+en+extra+ammoniakreductie
© Twan Wiermans

Waaruit blijkt dat luchtwassers nog dat effect kunnen hebben?

Op 13 februari bracht Rabobank een sectorupdate uit over de varkenshouderij. De bank doet dat eens in de vijf jaar. Daarin staat onder andere een berekening hoeveel extra reductie van de ammoniakemissie mogelijk is wanneer alle varkensstallen zouden worden uitgerust met bestaande technieken die juridisch en technisch houdbaar zijn.


En wat levert dat op?

Door alle varkensstallen uit te rusten met een luchtwasser blijkt nog een reductie in de ammoniakuitstoot haalbaar van 37 procent. Dat is additioneel op de daling van 11 procent die tussen 2018 en 2021 al werd gerealiseerd. De investering die met de extra reductie gemoeid gaat, komt uit op 160 miljoen euro.


Waarom is dit relevant?

Rabobank, maar ook andere partijen in de keten, noemen stalaanpassingen kosteneffectiever dan krimp. Er zijn veel brongerichte maatregelen in ontwikkeling, maar daaronder valt nog geen techniek die bijvoorbeeld de in 2024 in Brabant vereiste 85 procent ammoniakreductie voor alle diergroepen haalt.

Door additioneel een luchtwasser te plaatsen, is die beoogde reductie wel te halen. Dat geeft de varkenshouderij de tijd om brongerichte technieken verder door te ontwikkelen naar de gewenste emissiereductie.


Heeft een luchtwasser nog meer voordelen?

Met een luchtwasser wordt de ammoniakuitstoot verlaagd, maar ook de uitstoot van stof en geur. Dat is goed voor dier en mens. Er is nog geen andere techniek waarmee dat kan in bestaande of in nieuwe stallen als nageschakelde techniek. Daarnaast maakt een luchtwasser bijvoorbeeld energiewinning door warmteterugwinning mogelijk en verwarming bij die groepen waar dat nodig is.


Hoe komt het dat het imago van een luchtwasser slecht is?

Wageningen University & Research bracht afgelopen jaren verschillende rapporten uit die kritisch zijn over luchtwassers en de behaalde reducties. De ontwikkeling van de techniek kwam daardoor tot stilstand, terwijl bijvoorbeeld de ontwikkeling in de industrie wel doorging. Met luchtwassers zijn bij een goede uitvoering en onderhoud wel degelijk hoge reductiepercentages te halen.

De Producenten Organisatie Varkenshouderij pleit daarom al langer voor het weer oppakken van de ontwikkeling van luchtwassers. Om dat te realiseren en om ervoor te zorgen dat erin wordt geïnvesteerd, zijn fiscale en financiële mogelijkheden nodig, vindt POV. Een voorbeeld daarvan is de Subsidiemodules brongerichte verduurzaming stal- en managementmaatregelen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer