Vlaanderen wil stikstof luchtwassers verwaarden

Vlaanderen wil onderzoeken of door luchtwassers gevangen stikstof uit stallucht en mest is te verwaarden. Dat kan bijvoorbeeld door het om te zetten in een grondstof voor de productie van een organische meststof en/of diervoeders.

Vlaanderen+wil+stikstof+luchtwassers+verwaarden
© Jos Thelosen

Hilde Crevits heeft als landbouwminister van Vlaanderen het Instituut voor Landbouw-, Visserij en Voedingsonderzoek (ILVO) daartoe opdracht gegeven. In moderne stallen kan de stikstof voor het grootste deel uit de stallucht worden gehaald door een luchtwasinstallatie. De onderzoekers willen daarbij kijken of die stikstof mogelijk is te hergebruiken via fermentatie van de afgevangen stikstof. Op dit moment wordt die stikstof gebruikt als kunstmestvorm.

ILVO onderzoekt nu of deze stikstof is in te zetten als groeimedium voor nuttige bacteriën in een gecontroleerd fermentatieproces. Dat moet leiden tot een microbiële biomassa, die vervolgens in aanmerking komt voor hoogwaardigere toepassingen.


Andere voedingsstoffen

Het is echter nog onduidelijk of voor dit omzettingsproces ook andere voedingsstoffen nodig zijn. Mogelijk komen hiervoor goedkope reststromen uit de voedingsindustrie of chemische industrie in aanmerking. ILVO gaat ook inschatten hoeveel extra verwerking en energie nodig is om tot bruikbare biomassa te komen en hoe het fermentatieproduct op de markt is af te zetten. De onderzoekers denken daarbij aan traag werkende organische meststoffen en een eiwitbron in het diervoer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer