Oude graanrassen geven smaak aan nieuwe Groningse producten

Coöperatie De Graanrepubliek opent in het Groningse Bad Nieuweschans binnenkort officieel de verbouwde locomotievenremise. Daar kan het publiek kennismaken met Groningse graanproducten. De liefhebbers van whisky uit het Noorden moeten echter nog even geduld hebben.

De Graanrepubliek is een coöperatie van meer dan dertig boeren en makers. Gert Noordhoff is één van de zeven akkerbouwers die samen de Groninger graanteelt weer op de kaart willen zetten. 'Vroeger stond dit gebied bekend als de graanschuur van Nederland. Wij telen naast de bekendere rassen ook zo'n achttien oudere graanrassen. Dat doen we dan niet vanuit een bepaald sentiment, maar juist omdat die granen zoveel smaak hebben. Dat is de basis van een hele serie fraaie producten uit deze streek.'

In de locomotievenremise kan het publiek een rondleiding krijgen langs de brouwerij en distilleerderij. In de winkel zijn tal van broodvariaties te vinden, maar ook granola, bieren en pasta's. Allemaal geproduceerd met het Groninger graan. Thijs Dijkstra is in Bad Nieuweschans druk bezig met nog een nieuw graanproduct.

'Ik ben de man achter Dollard Whisky, onze eigen whisky met pure ingrediënten uit de streek. Over twee weken vullen we de vaten en dan moeten we geduld hebben, want pas na drie jaar en één dag mag je de inhoud whisky noemen. Maar goed, in de tussentijd zijn er nog genoeg andere experimenten te verzinnen met bijvoorbeeld gin in combinatie met rustgewassen van het land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer