Provincies weten niet of veehouders juiste stikstofvergunning hebben

Provincies hebben van duizenden veehouders geen idee of ze over de juiste stikstofvergunning beschikken. Dat meldt de NOS op basis van eigen onderzoek van de omroep.

Provincies+weten+niet+of+veehouders+juiste+stikstofvergunning+hebben
© Tienke Wouda

Volgens de omroep is er een grote kans dat een deel van de boeren die het betreft meer stikstof uitstoot dan in hun vergunning staat. Het op de juiste manier vergunnen van deze bedrijven kost veel geld, stelt de NOS.

Een aantal provincies zou bezig zijn snel alle vergunningen in beeld te krijgen. Provinciebestuurders laten aan de omroep weten dat ze niet van plan zijn bedrijven tot stoppen te dwingen als zij niet de juiste vergunning hebben. De provincies legaliseren deze boeren liever. Nadeel daarvan is dat het de overheid miljoenen euro's per bedrijf kan kosten. Bovendien is het de vraag of er voldoende stikstofruimte is te vinden.


Geen overzicht

Het probleem ligt volgens de NOS bij het gebrekkige bijhouden van vergunningen. Zowel gemeenten als provincies hebben vergunningen verleend in het verleden, maar er ontbreekt een centraal overzicht. Alleen al in Flevoland is van de helft van de vijfhonderd veehouders in de provincie onduidelijk of zij over de juiste vergunning beschikken. De twee ambtenaren die zijn aangenomen om dat te onderzoeken, zouden zeven jaar nodig hebben om dat voor alle boeren uit te zoeken.

Ook in andere provincies spelen dezelfde problemen. Gelders landbouwgedeputeerde Peter Drenth (CDA) zegt tegen de NOS dat het 'onbegonnen werk' is om de vergunningen voor alle negenduizend agrarische bedrijven in de provincie uit te zoeken. Noord-Brabant heeft het overzicht naar eigen zeggen wel, Utrecht heeft daar nog een half jaar voor nodig. Overijssel is sinds 2020 bezig met onderzoek.


Volgens de NOS gaat het in veel gevallen niet om boeren die voor de wet illegaal bezig zijn, maar het is volgens hoofddocent Raoul Beunen van de Open Universiteit wel zaak voor provincies om orde op zaken te stellen. 'Gemeentes en provincies hebben hier jarenlang weinig oog voor gehad. Zowel bij ondernemers, adviseurs als de overheid bestond lang het idee: als we andere papieren op orde hebben, hoeven we niet specifiek een natuurvergunning aan te vragen.'

De stikstofuitstoot in Nederland moet naar beneden, zegt Beunen tegen de NOS. 'Ik zou het niet zo raar vinden als je dan eerst kijkt naar bedrijven die bijvoorbeeld zonder vergunning hebben uitgebreid en dat je daar gaat handhaven.'

Maar provincies willen vooralsnog niet tot handhaving overgaan. Liever zoeken ze naar manieren om de boeren alsnog aan een vergunning te helpen. Bovenop het legaliseren van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders, wat al honderden miljoenen kost, zou dit een flinke opgave zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer