Verbijstering bij BBB, CDA ziet perspectief

De stikstofplannen van het kabinet die vrijdag bekend zijn gemaakt, gaan er niet voor zorgen dat in 2023 voldoende stikstofruimte wordt gerealiseerd voor legalisering van de PAS-melders. Dat concludeert de BoerBurgerBeweging (BBB). De partij is ‘verbijsterd’ dat die boerengezinnen nog steeds in onzekerheid moeten leven.

Verbijstering+bij+BBB%2C+CDA+ziet+perspectief
© DIRK HOL

De partij heeft een eerste reactie gepubliceerd op de in totaal ruim honderd pagina’s tellende Kamerbrieven die het kabinet vrijdag naar de Tweede Kamer stuurde.


‘De beloofde perspectiefbrief is inmiddels omgedoopt tot ‘Kamerbrief Toekomst Landbouw’. De inhoud van de eerdere brief van ex-minister bevatte geen perspectief. Deze toekomstbrief ook niet’, concludeert de partij van Kamerlid Caroline van der Plas.

BBB ziet nog weinig concrete stappen in de voorstellen van het kabinet. Volgens de partij ontbreekt er onder meer een visie op piekbelasters. Ook is er kritiek op het voornemen om intern salderen vergunningplichtig te maken. 'Op basis van deze brieven is nu al duidelijk dat er komend jaar niet de, door het kabinet gewenste, reductie van stikstof gerealiseerd gaat worden.'


Eerste stap

CDA-Kamerlid Derk Boswijk ziet in de voorstellen van het kabinet wel een eerste stap naar perspectief en duidelijkheid. ‘Het besef dat wij boeren en tuinders vandaag en in de toekomst nodig hebben, staat nu duidelijk op het netvlies van het kabinet. Tegelijkertijd ligt er een grote opgave die veel veranderingen en onzekerheid met zich meebrengt. Daarin is oog hebben voor elkaar en niet polariseren een taak van ons allemaal.’

Het omvangrijk pakket aan maatregelen vraagt nadere bestudering, schrijft Boswijk op de website van zijn partij. ‘De eerste taak in de uitvoering is om zo snel mogelijk duidelijkheid te geven aan de PAS-melders. Daarom is het goed dat het kabinet hiervoor 250 miljoen aan provincies geeft om direct maatregelen te kunnen nemen.’

Dat het kabinet het recht van eerste koop neemt bij vrijkomende stikstofruimte, noemt het CDA-Kamerlid een goede zaak omdat het een einde maakt aan de ‘wildwesttoestanden’. ‘De eerste prioriteit hiervoor is zoals Remkes ook adviseerde: het legaliseren van PAS-melders en het herstellen van de natuur.’


Exacte definitie

Boswijk is positief over de opkoopregeling voor piekbelasters die voor een grotere groep beschikbaar wordt gesteld. Wel roept hij het kabinet op om nog dit jaar duidelijkheid te geven over de exacte definitie van de piekbelasters.

Volgens Kamerlid Pieter Grinwis (ChristenUnie) gaat het kabinet met de plannen verder in het door Remkes uitgezette spoor. Hij positief over de bijdrage die landbouwminister Piet Adema in het landbouwakkoord vraagt van ketenpartners.

‘Goed ook dat de overheid eindelijk de regie op de handel in stikstof naar zich toetrekt. Het recht van de sterkste mag niet langer meer gelden, zoals dat van Rijkswaterstaat met hun boerderijenjacht bij de verbreding van de A27’, aldus Grinwis op de website van zijn partij.


Aanscherpen beleidsregels

Ook bij de ChristenUnie zijn er zorgen over de PAS-melders. De toegezegde legalisering laat te lang op zich wachten, vindt Grinwis. ‘Het kabinet moet dit voornemen snel uitvoeren door beleidsregels aan te scherpen en de stikstofbanken aan het werk te zetten.’

Diezelfde zorg heeft de ChristenUnie over de vrijwillige opkoopregelingen. ‘Deze zien er op papier mooi uit, maar gaan pas in april open, en alleen als Brussel deze tijdig goedkeurt. Voor snelle stikstofreductie werkt vrijwillige ruimhartige opkoop, het stellen van normen en het bieden van ruimte aan innovatie en ondernemerschap veel en veel sneller. En dat is cruciaal voor PAS-melders, die nu te lang in onzekerheid verkeren.’

De stikstofplannen van het kabinet zullen de rode draad vormen van de debatten over de landbouwbegroting. Deze avondvullende debatten staan gepland voor dinsdag 6 en woensdag 7 december.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer