CDA: 'Kabinet moet goede landbouwgrond beschermen'

Goede landbouwgrond moet worden beschermd tegen functieverandering. Zo moet worden voorkomen dat de beste landbouwgrond van het land verloren gaat. Dat stelt CDA-Tweede Kamerlid Jaco Geurts. Als het kabinet hiertoe geen stappen zet, wil hij dit met moties afdwingen.

CDA%3A+%27Kabinet+moet+goede+landbouwgrond+beschermen%27
© dirk hol

De Vaste Kamercommissie Binnenlandse Zaken sprak woensdag over de Ruimtelijke Ordening van Nederland. Daar vroeg Geurts aandacht voor het beschermen van de grond. Hij maakt zich zorgen over de bouw van distributiecentra en datacentra op goede boerengrond. 'Er is Nederland een strijd om de ruimte gaande. Ik wil dat de landbouw zijn positie behoudt.'


'Het gaat mij erom dat de voedselproductie in Nederland blijft gehandhaafd en dat we niet afhankelijk worden van andere landen', verduidelijkt Geurts. 'De oorlog in Oekraïne laat zien dat we niet van het buitenland afhankelijk moeten zijn voor zaken die tot de eerste levensbehoefte behoren.'


Waardevolle landbouwgrond

Wat goede en waardevolle landbouwgrond is, is voer voor discussie, erkent Geurts. Hij verwijst voor een definitie naar de visie die oud-landbouwminister Cees Veerman eerder heeft geopperd. Hij benoemde met name de kleigronden. 'Je zou bijvoorbeeld een grondsoort kunnen benoemen.'

Geurts pleit voor een zwaarder afwegingskader bij verandering van functie. Als voorbeeld noemt hij de zonneladder, waarmee moet worden voorkomen dat overal zonneparken mogen worden aangelegd. De zonneladder omschrijft welke stapsgewijze afwegingen moeten worden gemaakt door gemeenten in de vergunningverlening.


Geen prioriteit

CDA wil komen tot een betere regie en benutting van de beschikbare ruimte. 'We vinden dit al geruime tijd', vervolgt Geurts. 'Mijn collega Derk Boswijk heeft dit ook aangekaart. We zien dat dit niet nog tot verandering heeft geleid. Daarom probeer ik dit nu te bewerkstelligen, want het lijkt geen prioriteit te hebben. Straks zijn we goede landbouwgrond kwijt en die krijgen we niet meer terug.'

Dat er grond - ook landbouwgrond - wordt opgeofferd voor andere functies, kan Geurts accepteren. 'We kunnen niet alle landbouwgrond beschermen.' Als het gaat om woningbouw, verwacht de CDA-politicus niet dat dit tot grootschalige omzetting van landbouwgrond leidt. 'Ik heb er een berekening gemaakt. Als we de helft van het benodigde miljoen woningen buitenstedelijk bouwen, is daar ongeveer 20.000 hectare voor nodig. Dat is veel, maar te overzien. Het is 1,2 procent van ons landbouwareaal.'


Maagdelijke grond

Geurts pleit voor een stop op de 'bouw van distributiecentra op maagdelijke grond.' Een aantal partijen steunt hem in deze oproep, zoals ChristenUnie, PvdA en PvdD. De VVD wijst echter ook op de functie van de centra voor de economie en consumenten. 'U bestelt toch ook wel eens iets online?', zegt Fahid Minas. Geurts is daar kritisch op. 'Je praat dan over werkgelegenheid van 1 fte per hectare. Dat kan niet meer in Nederland.'

Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Hugo de Jonge, liet in een reactie weten dat de bescherming van land- en tuinbouwgrond wordt verankerd in het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Geurts uitte hierop zijn zorgen. Hij vreest dat dit te lang duurt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer