CDA ziet in advies Remkes erkenning voor boeren

Het advies van Johan Remkes over de stikstofplannen van het kabinet is een erkenning van de zorgen en bezwaren van veel boeren en provincies en een tik op de vingers van het kabinet. Dat heeft CDA Tweede Kamerlid Derk Boswijk gezegd in zijn eerste reactie op het advies-Remkes.

CDA+ziet+in+advies+Remkes+erkenning+voor+boeren
© Dirk Hol

Remkes concludeert dat een snelle aanpak van het stikstofprobleem van groot belang is om te voorkomen dat Nederland op slot gaat. Maar hij adviseert het kabinet een 'andere en betere weg' in te slaan dan nu en vast te houden aan de eigen plannen.


Boswijk ziet hierin aanknopingspunten om uit de huidige impasse te komen. 'Een succesvolle aanpak van het stikstofprobleem vraagt dat boeren, provincies en het kabinet met elkaar in gesprek moeten blijven. Alleen door samen te werken kunnen we dit probleem oplossen'. Hij gaat Remkes op korte termijn in de Tweede Kamer uitnodigen om zijn advies in een hoorzitting toe te lichten.


Doel niet heilig

Het kabinet komt 14 oktober met een inhoudelijke reactie op het advies. Partijleider Wopke Hoekstra bedankte Remkes voor zijn belangrijke bijdrage om de ontstane vertrouwenscrisis te doorbreken. Het advies biedt volgens hem goede aanknopingspunten voor de toekomst van een vitaal platteland en het herstel van de kwetsbare natuur.Hoekstra stelde eerder dit jaar dat het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd, voor zijn partij 'niet heilig' is. Dat werd hem kwalijk genomen door de andere coalitiepartijen. Remkes houdt vast aan 2030, maar wil de mogelijkheid openhouden om iets meer tijd te nemen als om terechte redenen de doelen in 2030 in de provincie niet haalbaar blijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer