Provincie Overijssel moet natuurplan aanpassen na bezwaar boer

Provincie Overijssel moet haar plan voor natuurherstel in Natura 2000-gebied Buurserzand aanpassen na bezwaren van een boer in Haaksbergen. Dat heeft de Raad van State woensdag beslist.

Provincie+Overijssel+moet+natuurplan+aanpassen+na+bezwaar+boer
© Pixabay

De provincie is volgens de raad veel te makkelijk voorbijgegaan aan de schade die de boer ondervindt door de natuurmaatregelen. De kans bestaat dat zijn bedrijf door alle beperkingen daarvan niet rendabel verder kan. De provincie kan de boer die onzekere situatie niet aandoen, vindt de raad.

De provincie wil een gedeelte van het Buurserzand vernatten om het daar aanwezige hoogveen in betere staat te brengen. Daarom wordt het grondwaterpeil verhoogd en worden sloten gedempt. Door die natuurmaatregelen raakt de boer land kwijt. Voor zijn resterende gronden krijgt hij te maken met beperkingen in gebruik en wateroverlast. Hij moet ook sloten dempen en bomen en drainage verwijderen.


Verder wordt de teelt van mais voor zijn vee door een hogere grondwaterstand aangetast. Ook zijn grasland krijgt te maken met schade door een hogere grondwaterstand. Het wordt ongeschikt voor beweiding. Daarnaast krijgt hij te maken met onduidelijke gebruiksregels voor zijn gronden.


Bezwaren verworpen

De provincie verwierp de bezwaren van de boer. Een renderende bedrijfsvoering is volgens de provincie ook met de beperkingen nog steeds mogelijk. Bovendien wordt gezocht naar compenserende landbouwgronden voor de boer. Mais voor zijn vee zou hij ook elders kunnen halen.

De raad haalt het verweer van de provincie nu onderuit.en vindt ook dat de gebruiksregels niet helder zijn. Daardoor is het voor de boer niet duidelijk wanneer hij nu wel of niet de Wet natuurbescherming overtreedt. De provincie heeft volgens de raad ook onvoldoende onderzocht wat de financiële gevolgen zijn van alle gebruiksbeperkingen. Ook al omdat niet duidelijk is of compenserende gronden wel voldoende compensatie bieden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer