Drents-Fries Regionaal Landschap zorgt direct voor gemor

Hoe moet het nieuwe Regionaal Landschap Drents-Friese Grensstreek worden ingevuld? Inwoners en belanghebbenden kunnen de komende tijd hun inbreng leveren. Vorige week werd de aftrap gegeven.

Drents%2DFries+Regionaal+Landschap+zorgt+direct+voor+gemor
© Joost de la Court

Met het Regionaal Landschap wil de overheid het grensgebied tussen Friesland en Drenthe een meerwaarde geven voor bewoners en bedrijven die er zijn gevestigd en vooral ook voor de recreanten die er verblijven. Het gaat dan met name om het gebied tussen Nationale Parken Drents-Friese Wold en Dwingelderveld en natuurgebied Het Holtingerveld. De twee nationale parken krijgen zo een plus.

De bewoners, ondernemers en belangenbehartigers werden vorige week donderdag gevraagd hoe zij het landschap waarderen, wat er beter kan en wat er zeker niet moet gebeuren. Dat onderwerp lijkt te leven: er waren twee sessies met ieder zo'n zestig deelnemers voor nodig om alle belangstellenden aan het woord te kunnen laten. Dit soort discussies moet eind dit jaar leiden tot een landschapsvisie en visiekaart op basis waarvan gemeenten, provincie en waterschappen hun beleid kunnen afstemmen.


Kriebels

Dat het onderwerp leeft wordt direct bevestigd: al snel klinkt gemor uit de zaal. 'Ik krijg hier de kriebels van. Jullie zijn in 2021 gestart en sindsdien bleef het op één presentatie vorig jaar na stil. Nu moet het kennelijk dit jaar allemaal gebeuren en zie ik opeens alleen maar natuurplaatjes. Ik krijg zo het gevoel van een gestuurde bijeenkomst', stelt voorzitter Johan Moes van de Drentse Boermarken direct bij de inleiding.

Moes krijgt instemming vanuit de zaal. Dat de presentatie het motto voert 'Op weg naar 100 procent natuurinclusief', helpt dan ook niet bepaald. Projectleider André Verhoef weerspreekt de woorden van Moes. 'Iedereen moet zich gehoord voelen. Een gekleurd beeld brengen is echt niet de bedoeling.'


Werkgroepen

In de werkgroepen gaat het daarna vooral over vraagstukken als verantwoorde ontwikkeling. Waar kan nog worden gebouwd, hoe faciliteer je recreatie zonder dat dit landbouw en natuur te veel verstoort? En vooral: hoe houd je het gebied aantrekkelijk, niet alleen voor recreanten, maar zeker ook voor bewoners en de ondernemers die er nu hun brood verdienen? De antwoorden moeten in de loop van dit jaar nog komen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer