Akkerbouwers stappen naar Raad van State vanwege Perkpolder

Vijf akkerbouwers uit het Zeeuwse Hulst willen dat de gemeente de regie terugneemt over de vervuilde dijk in Perkpolder. Die boodschap bracht hun advocaat vorige week over bij de Raad van State.

Akkerbouwers+stappen+naar+Raad+van+State+vanwege+Perkpolder
© Ko van den Boom

De zeedijk is aangelegd met thermisch vervuilde grond. De akkerbouwers zijn bang dat giftige stoffen doorsijpelen naar het grondwater en hun akkers. Tot nu toe baseert gemeente Hulst zich op een rapportage van Rijkswaterstaat. Daarin staat dat het met de vervuiling niet zo'n vaart loopt. Door de dijk goed te monitoren en het kwelwater op te vangen, zouden de risico's voor de gezondheid beheersbaar blijven, meent Rijkswaterstaat.

De akkerbouwers geloven daar niet in, net zomin als stichting Schone Polder, een burgercollectief uit Hulst dat vanwege de kosten niet in beroep ging bij de Raad van State. Beide partijen willen dat de gemeente de vervuiling bij de bron aanpakt.


Goed geluisterd

Marnix Verbrugge, een van de akkerbouwers, heeft het gevoel dat er tijdens de zitting bij de Raad van State goed naar hen is geluisterd. 'We hadden onze advocaat en een bodemkundige meegenomen. Deze laatste had van tevoren het plan van aanpak van Rijkswaterstaat gereviewd en een groot aantal punten gevonden die volgens hem onderbelicht waren of onvoldoende zijn onderzocht.'


Hoewel de zaak rond de vervuilde zeedijk al bijna negen jaar sleept, hoopt Verbrugge dat de uitspraak ertoe zal leiden dat gemeente Hulst op haar schreden terugkeert. 'Maar het is moeilijk te zeggen wat we mogen verwachten. Het is een complexe zaak, dus of er over zes weken al een uitspraak volgt, valt te bezien', zegt de akkerbouwer.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer