Consument kocht in 2022 meer bioproducten en besteedde ook meer

Nederlandse huishoudens hebben in 2022 meer biologische boodschappen gedaan en ook meer geld uitgegeven aan producten in het bioschap. Dat blijkt uit een analyse van GfK die tijdens de nu lopende Biobeurs is gepresenteerd.

Consument+kocht+in+2022+meer+bioproducten+en+besteedde+ook+meer
© Dirk Hol

In 2022 steeg het aantal huishoudens dat wel eens biologisch koopt licht naar 96,4 procent. Gemiddeld kochten huishoudens 33 keer een biologisch product, in een vorig onderzoek over 2020 was dat nog 29 keer. De gemiddelde besteding per biologische aankoop steeg van 4,50 naar 5,30 euro.

De totale biologische omzet bedroeg over 2022 1,4 miljard euro. Dat is 36 procent meer dan in 2020. Het gros wordt verkocht in de supermarkt, die goed is voor 73 procent van de omzet. De verkoop van biologische versproducten, die sowieso al goed zijn voor ruim twee derde van de biologische omzet, groeide harder (+ 41 procent) dan de verkoop van biologische kruidenierswaren (+ 25 procent).


Impact crisis

GfK onderzocht ook de impact van de crisis op huishoudens. 68,4 procent van de biologische omzet komt van groepen die vooralsnog geen last hebben van de crisis. Dat betekent dat biologisch vooral wordt gekocht door huishoudens met kinderen met een bovengemiddeld inkomen, tweeverdieners, kostwinners en welgestelde gepensioneerden. Samen zijn zij goed voor 60 procent van de totale omzet.


Biologische kopers doen dat vooral omdat zij menen dat biologische producten gezonde ingrediënten bevatten. Consumenten die biologisch al belangrijk vinden, hebben een biologisch omzetaandeel dat vijf keer hoger ligt dan consumenten die geen biologische voorkeur hebben. Uitleg over biologisch en het belang van biologisch overbrengen aan de consument lijkt de sleutel tot groei van de biologische omzet, concludeert brancheorganisatie Bionext.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer