ING: biologische ambitie raakt steeds verder uit beeld

De ambitie vanuit de Europese Green Deal om in 2030 tot 25 procent biologisch landbouwareaal te komen, lijkt in Nederland steeds verder uit beeld te raken. Hoge inflatie zorgt momenteel voor minder vraag naar biologische producten, meldt Jan Willem van den Berg van ING.

ING%3A+biologische+ambitie+raakt+steeds+verder+uit+beeld
© Persbureau Noordoost

Door die inflatie krimpt zowel de afzet van biologische producten in Nederland als de export naar andere landen. Dat stelt Van den Berg als sector banker agri van ING. Volgens hem letten consumenten steeds beter op de prijs van boodschappen.

Recent bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek dat het aantal biologische landbouwbedrijven in ons land nog altijd groeit, maar wel minder hard dan voorheen. Ruim 150 boeren schakelden in 2017 nog over van gangbare naar biologische landbouw. Dat is dit jaar gedaald tot minder dan honderd. Er is met name minder vraag naar biologische akkerbouwproducten als aardappelen, uien en wortelen.


Volgens Van den Berg zijn dat producten die ook veel in Duitsland worden afgenomen. Door een groeiende Duitse biologische productie en de afnemende vraag is er nu sprake van overaanbod. 'Hierdoor is de opbrengst van biologische productie voor agrariërs op dit moment niet meer lonend. Er komen dan ook steeds meer signalen dat biologische agrariërs weer omschakelen naar gangbare landbouw om toch inkomsten te krijgen', constateert de ING-econoom.


Biologische zuivel

Biologische zuivelproducten doen het wel goed, de interesse van consumenten hiervoor groeit nog. Dat komt met name doordat supermarkten steeds meer biologische zuivelproducten aanbieden. Zo is bij supermarktketen Plus sinds september zelfs het volledig huismerkzuivelvak biologisch, met daarbij de gangbare zuivelprijzen.

De prijs die biologische melkveehouders momenteel ontvangen is nagenoeg gelijk aan die van gangbare melk. Daardoor ontbreekt bij reguliere melkveehouders een financiële stimulans om over te schakelen naar biologische productie, stelt Van den Berg.

'De hogere kosten voor biologische bedrijfsvoering worden niet vergoed door de markt. Als deze situatie niet verandert, zullen steeds minder agrariërs de overstap naar biologisch maken en zal de doelstelling vanuit de Europese Green Deal niet worden gehaald.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer