Europese eiersector geen partij voor Oekraïne en VS

Bij het wegvallen of verlagen van invoerheffingen kan de eiersector in Europa niet meer concurreren met Oekraïne en de Verenigde Staten (VS). Dat zeggen onderzoekers van Wageningen University & Research.

Europese+eiersector+geen+partij+voor+Oekra%C3%AFne+en+VS
© Twan Wiermans

In opdracht van de European Egg Packers and Traders Association en de European Egg Processors Association deden de Wageningse onderzoekers een studie naar de scenario's van het vrijhandelsoverleg met derde landen.

Invoerheffingen beschermen de eiersector in de Europese Unie (EU) tegen grote invoervolumes uit derde landen. Als vrijhandelsoverleg met derde landen resulteert in verlaging of afschaffing van invoerheffingen, is de concurrentie van deze landen een bedreiging, vooral voor eipoeder.

In een scenario met 50 procent lagere invoerheffingen kunnen Oekraïne en de VS heeleipoeder leveren tegen een lagere prijs vergeleken met de Europese eiersector. In een scenario met 50 procent lagere invoerheffingen en een 10 procent lagere wisselkoers voor de valuta's in derde landen liggen de aanbiedingsprijzen van eipoeder uit Oekraïne, de VS en ook Argentinië en India onder het gemiddelde niveau in de EU.


Wegvallen invoerheffingen

Mochten de invoerheffingen volledig wegvallen en er is een 10 procent lagere wisselkoers voor valuta's in derde landen, dan worden alle derde landen goedkope leveranciers van heeleipoeder in de EU. De aanbiedingsprijzen liggen dan mogelijk 16 tot 24 procent onder het gemiddelde niveau van de EU.

De kosten van schaaleieren geproduceerd in verrijkte kooien in de EU bedroegen in 2021 gemiddeld 0,99 euro per kilo. In de belangrijkste eierproducerende landen varieerden de productiekosten van schaaleieren in 2021 van 1,01 euro in Duitsland tot 0,96 euro per kilo eieren in Polen. In de VS waren de productiekosten daarentegen 21 procent lager, in Oekraïne 19 procent lager, in Argentinië 14 procent lager en in India 15 procent lager.


Heeleipoeder

Voor heeleipoeder waren de productiekosten in 2021 in de VS 19 procent lager dan in de EU. Oekraïne produceerde 17 procent goedkoper, Argentinië 12 procent en India 15 procent lager. Omdat de vervoerskosten voor poeder laag zijn, is de aanbiedingsprijs voor heeleipoeder uit derde landen relatief laag. De huidige invoerheffingen beschermen de EU voor invoer vanuit deze landen.

In de EU moeten eierproducenten voldoen aan de Europese wetgeving voor dierenwelzijn, milieubescherming en voedselveiligheid. De extra kosten die rechtstreeks verband houden met de Europese wetgeving worden, uitgaande van de situatie in 2021, geraamd op 14 procent van de totale productiekosten van eieren voor de pluimveehouder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  9° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
 • Dinsdag
  5° / -5°
  10 %
Meer weer