Minister Van der Wal bijgepraat over noordelijke verduurzaming

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof werd maandag door boeren en regionale beleidsmakers bijgepraat over verduurzaming van de agrarische sectoren in Noord-Nederland.

Minister+Van+der+Wal+bijgepraat+over+noordelijke+verduurzaming
© Joost de la Court

In het Drentse Koekange ging het onder andere over Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en de Drentse aanpak voor verduurzaming van zowel de melkveehouderij als de akkerbouw. Eerder deed Van der Wal in Groningen Veendam aan waar op het gemengd bedrijf van Avebe-topvrouw Marijke Folkers een gesprek werd gevoerd over onder andere de waterproblematiek in de Veenkoloniën.

Tijdens de rondgang op het bedrijf van maatschap Ten Kate-Buiten in Koekange bleek in een stief kwartiertje hoe veelomvattend en veelzijdig verduurzaming kan uitpakken. Melkveehouder Tom ten Kate, tevens voorzitter van het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK), liet zien hoe hij met zijn ouders Jan en Nannie en broer Koen op het gebied van energietransitie, natuurbeheer, dierenwelzijn en duurzaam bodem- en graslandbeheer goed wil scoren. Ook heeft hij nog allerlei plannen voor de toekomst, zoals de plaatsing van een monovergister, de uitbouw van foeragehandel en loonwerktak en verdere extensivering.


Hoofdrolspelers

Of die plannen werkelijkheid worden, hangt vooral af van het overheidsbeleid. Dus kwam het goed uit dat Van der Wal als een van de hoofdrolspelers een kijkje kwam nemen. 'We gaan in ieder geval voor goud', vat Ten Kate zijn ambities samen, doelend op de vergroening van de bedrijfsvoering in het kader van het nieuwe Europees Gemeenschappelijk Landbouwbeleid.

De minister luisterde aandachtig en liet af en toe ook doorschemeren hoe zij in de wedstrijd zit. Zoals over het halen van de stikstofdoelstellingen: 'Het voelt wrang als je als overheid niet tegemoet kunt komen aan de inspanningen van de koplopers. Dus niet alleen biologische boeren, maar ook bedrijven die vooroplopen in extensivering en natuurbeheer.'


Kritische prestatie-indicatoren

Tijdens een gesprek achter gesloten deuren ging het onder andere over de Drentse aanpak. Daarbij stellen melkveehouders, maar in toenemende mate ook akkerbouwers, verduurzamingsdoelen vast die worden gemeten via kritische prestatie-indicatoren (KPI's). Als boeren deze bedrijfsspecifieke duurzaamheidsdoelstellingen halen, worden ze daar financieel voor beloond. Daar horen ook het terugdringen van fosfaat-, ammoniak- en stikstofoverschotten bij en dat is koren op de molen van de minister. 'Al past het geheel meer in het perspectiefbeleid van mijn collega Piet Adema van LNV.'

Ten Kate zei na afloop van het bezoek dat hij en medebestuurder Léon Enting van het DAJK Van der Wal kritisch hebben benaderd. 'Het is een minister waarbij het niet makkelijk is om belangen over te brengen. Dat is in de afgelopen tijd wel gebleken. We hebben niet voor niets gedemonstreerd. Ze heeft ons verzekerd dat het goed komt met de PAS-melders, maar dat het tijd nodig heeft. Wij hebben erop aangedrongen dat zij boeren meer vertrouwen moet geven. De Drentse aanpak met KPI's laat zien dat dit werkt. Al met al was het een zakelijk gesprek.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer