Van kerstboom tot ligbed koeien: 'Dit concept dringt steeds meer door'

Voor het vijfde jaar op rij zamelt melkveehouder Pieter Koonstra uit het Overijsselse Vinkenbuurt kerstbomen in. Niet om te verbranden of te verpoten, maar als ligbed voor de koeien in zijn serrestal met vrijloop. Het concept krijgt steeds meer voet aan de grond bij organisaties die zoeken naar duurzame alternatieven, merkt hij.

'Het groene materiaal is snel te composteren. Dat geeft extra energie in de bedding. Het hout zorgt ervoor dat we ook langer een rulle bodem houden', geeft Koonstra aan, terwijl hij een handvol verse snippers pakt. Het was zaterdag druk op zijn erf, want er kwamen continu hun kerstboom afgeven.

Zo ook een inwoner uit het naastgelegen Balkbrug, die samen met zijn dochtertje een boom komt brengen. 'Dit doen we eigenlijk ieder jaar. Wij willen ervan af en zij willen juist kerstbomen hebben', geef hij aan.


Vraag naar duurzaamheid

Koonstra merkt dat het concept inmiddels op meerdere lagen begint door te dringen. Hij krijgt steeds meer bezoeken van organisaties, ondernemers of overheidsorganisaties die vragen om meer informatie over zijn initiatief.


'De groene stukken zijn mooi snel te composteren'
'De groene stukken zijn mooi snel te composteren' © Niki Nijboer

'Zo had ik laatst iemand op bezoek die zich richt op landschapsonderhoud en bezig was met een project over houtsnippers. Hij zocht naar een duurzame eindbestemming voor de snippers,' zegt de melkveehouder. 'In dit soort gesprekken merk je wel echt dat het nu begint in te dalen bij mensen en organisaties.'


Wisselwerking

Mensen kunnen na een jaar hun kerstboom terugkrijgen in de vorm van een emmer compost. Zo is de cirkel weer rond. 'Alles moet bij elkaar terugkomen', stelt Koonstra. 'Je kunt beter de waarde die in hout wordt vastgelegd van vijftig tot honderd jaar beter gebruiken om biodiversiteit te laten toenemen in agrarische grond dan dat je het verbrandt. Dan zullen we elkaar wel een beetje moeten helpen.'

De veehouder is blij met alle bomen die gebracht worden. 'Maar', wil hij benadrukken: 'graag wel alle versiersels uit je boom halen. Soms zit er bijvoorbeeld nog engelenhaar in de boom. Dat zou verboden moeten worden, wat mij betreft.' De melkveehouder doelt op zijn streven naar een duurzame constructie. 'We willen geen plastic soep in de zee, maar ik wil natuurlijk ook geen plastic op mijn land.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 7°
  30 %
 • Zondag
  8° / 5°
  20 %
 • Maandag
  7° / 1°
  10 %
Meer weer