EU start openbare raadpleging over verruiming kartelregels

De Europese Commissie start een openbare raadpleging over verruiming van de concurrentieregels binnen de Europese landbouw. Die versoepeling moet meer ruimte bieden voor duurzame keten- en productieafspraken.

EU+start+openbare+raadpleging+over+verruiming+kartelregels
© Europese Unie 2022

Voor dergelijke ketenafspraken biedt het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) al meer mogelijkheden. Zo is het mogelijk geworden om met gerichte subsidies klimaat- en milieudoelen in de landbouw te stimuleren en zijn ketenbrede duurzame afspraken toegestaan.

Onder de inmiddels deels achterhaalde Europese regels zouden zulke contracten nog kunnen worden gezien als oneerlijke concurrentie of marktverstorend. EU-commissaris Margrethe Verstager (Mededinging) wil daarom met nieuwe voorwaarden verduidelijken wat er binnen duurzaamheidsinitiatieven wel mogelijk is in de land- en tuinbouw.


'We willen ervoor zorgen dat marktpartijen in de agrofoodsector gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven kunnen ontwikkelen, met inachtneming van onze mededingingsregels', aldus Vestager.

Het is de bedoeling dat de nieuwe duurzaamheidsovereenkomsten eind dit jaar rechtsgeldig worden. De raadpleging is dinsdag gestart en loopt nog tot en met 24 april 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer