Rundveedrijfmest spoelt veel minder uit dan KAS

Bemesten met rundveedrijfmest geeft een fors lagere nitraatuitspoeling uit grasland dan met KAS-kunstmest. Dat blijkt uit een tweejarige veldproef die werd uitgevoerd door Wageningen Livestock Research en onderzoekcentrum B-Ware.

Rundveedrijfmest+spoelt+veel+minder+uit+dan+KAS
© Twan Wiermans

Vervanging van 60 procent van de jaargift KAS door rundveedrijfmest gaf op uitspoelingsgevoelige zandgrond een 35 tot 44 procent lagere uitspoeling, bij een drijfmestgift van twee keer de EU-norm. Bij een vergelijking van bemesten met alleen KAS met die van alleen drijfmest was de uitspoeling 57 tot 74 procent lager.

Volgens de onderzoekers zijn de uitkomsten relevant, omdat melkveehouders de komende drie jaar het gebruik van dierlijke mest op grasland moeten afbouwen. Dat heeft te maken met het vervallen van de derogatie. Hierdoor zou de nitraatuitspoeling naar het grond- en oppervlaktewater moeten afnemen.


Lage uitspoeling

Volgens onderzoeker Herman de Boer van Wageningen Livestock Research zal dit echter niet het geval zijn. 'Dat kan voor grasland andersom uitpakken', stelt hij in een bericht van WUR. 'Blijvend grasland heeft al een relatief lage uitspoeling. Als het aandeel drijfmest in de bemesting hoger is, blijkt de uitspoeling nog lager. Afbouw van het huidige aandeel drijfmest en aanvulling van het verschil met minerale meststoffen, zal op grasland de nitraatuitspoeling niet verlagen maar verhogen.'

Volgens Wageningen Livestock Research en B-Ware sluiten de onderzoeksresultaten aan bij een eerdere literatuurstudie. Ook werd in het tweejarige onderzoek bevestigd dat het verschil in uitspoeling tussen drijfmest en kunstmest KAS na een droog jaar groter is dan na een nat groeiseizoen. Bovendien kan nitraat ook in het groeiseizoen naar grotere diepte spoelen.

Het onderzoek was onderdeel van een groter onderzoek naar de werking van zeoliet, dat werd gefinancierd door het Mesdag Zuivelfonds, LTO Noord, PPS Ruwvoer en Bodem, provincie Limburg en Waterleiding Maatschappij Limburg.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer