Eerste uitkomsten vaccinproef vogelgriep pas in januari

De eerste uitkomsten van de Nederlandse proef met drie vaccins tegen vogelgriep laten op zich wachten. Die werden eind december verwacht, maar komen pas in de loop van januari 2023. Landbouwminister Piet Adema schuift daarom het eerste weegmoment door naar februari.

Eerste+uitkomsten+vaccinproef+vogelgriep+pas+in+januari
© Twan Wiermans

De proef wordt uitgevoerd bij Wageningen Bioveterinary Research (WBVR), het nationaal referentielaboratorium voor HPAI. Bij de proef worden vaccins getest van drie verschillende farmaceuten. De resultaten werden, zo was de planning bij de aanvang van de proef, eind dit jaar verwacht. Deze week heeft WBVR aangegeven dat de eerste uitkomsten niet eerder dan in de loop van januari 2023 worden verwacht.


Drie vaccins

Het moment waarop Adema overweegt of vaccineren een optie is in de bestrijding van vogelgriep schuift daardoor op. Het streven van de landbouwminister is de Tweede Kamer nu voor eind februari te informeren. WBVR voert de proef uit samen met Universiteit Utrecht, Wageningen University & Research, Royal GD en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij de proef die in augustus startte worden groepjes van 10 leghennen ingezet.

Na de eerste proef volgt een veldproef. Bij die veldproef wordt de effectiviteit van het vaccin in de praktijk onderzocht. Naast in Nederland loopt er ook in Frankrijk een proef bij eenden. Hierbij wordt een ander vaccin gebruikt dat beter bij eenden zou moeten werken. In Italië loopt een proef met kalkoenen, waarbij wel eenzelfde vaccin als in Nederland wordt gebruikt. De proefopzetten zijn onderling goed afgestemd, zodat de resultaten straks in heel Europa bruikbaar zullen zijn.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  29° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  10 %
Meer weer